Čelisti: Pejsci s párky

3. leden 2013

Výloha čelistního uzenářství se v novém roce opět otevřela a svítily v ní lákavé pochutiny. Psí párky. Výhledová tlačenka. Íránský košer točeňák. A lázně.

Na nadmuté vlně silvestrovských emocí stále vyplouvaly nad hladinu drobné obskurity. Spišská lidová. Vladimír Menšík. Řízné spencerovky. Několikeré profesionální odbourání celého tria externími vlivy. I tak ale trojice žraloků kroužila kolem kořisti – napřed tu byl nový animák Tima Burtona Frankenweenie o pejskovi s párky a rigorem mortis. Krásná věc, poetická, pitoreskní, jen tak trochu zavinutá do nostalgie přístupné spíše milovníkům střapatého režiséra.

V prudké kadenci výstřelů se ve filmové bažantnici roku 2013 poroučela k zemi první oběť propukající nenávisti – biopic Terrence Malicka To The Wonder. Salvy natěšených výstřelů stíhaly celou řadu nadějných titulů – od Post Tenebras Lux nepříjemného Mexikána Carlose Reygadase (v němž Satan chodí domů s kutilským vercajkem) až po očekávaný Abramsův druhý Star Trek.

A na závěr – lekce hypnotické íránštiny, která pokračuje v úspěšné rozhlasové tradici hypnotizéra Samuela Vargy a jeho bhútánské konverzace. 9. ledna totiž začíná Festival íránského filmu a tam se budou alespoň jazykové základy hodit. Takže: jaké jídlo podáváte – vegetariánské, nebo masité? Opakujte po nás.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka