Čelisti: The Pervert's Guide to Headhunting

11. listopad 2011

Roland Emmerich zkouší ulovit hlavu Willa Shakespeara, zatímco Nor Morten Tyldum obráží traktorem perverzní končiny severské krimi. A Čelisti si uprostřed té spoušti vesele lebedí, protože dokud se hrdinové propadají do kadibudek a režiséři do úsměvných vizí, je pořád o čem mluvit.

Dlužno přiznat, že severská protekce zafungovala ve studiu Radia Wave i tentokrát, nejen díky téměř komplet norskému playlistu, ale i díky tomu, že filmová verze knihy Jo Nesbø Lovci hlav je navzdory mnoha škrábancům a jizvám mnohem podnětnější než upocená historická sonda režiséra, který když už se rýpal v minulosti, neobešlo se to bez vlastenectví a patosu.

02481412.jpeg

Ano, řeč je o Rolandu Emmerichovi, expertovi na apokalyptické demolice světových monumentů. Jeho Anonym chtěl být nejspíš provokativní a svéráznou alternativou dějin divadla i trendů současného Hollywoodu, ale skončil jako bezpohlavní a nezábavný komediant, o jehož opsaná dramata budou jevit zájem jen potulní pouliční psi a milovníci hezkých kostýmů.

Co by tomu asi řekl perverzní vykladač kinematografie Slavoj Žižek? Je nová verze shakespearovské legendy výsledkem ideologické manipulace? Zastřelil by opilce a vagabunda Willa S. Clive Owen jednou ranou? A co na to Pierre Richard?

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.