Čelisti: Smysl pro tumor, cit pro hru

22. březen 2012

Funebrální vydání Čelistí se zaměřilo na konečnou uprostřed cesty aneb jaké to je, když to s člověkem šlehne v poločase nadějně rozehraného zápasu...

Může se smrti vůbec člověk smát? Andreas Dresen ukazuje, že to možné je, protože ani nejhorší situace v životě nejsou postavené na čirém sentimentu. Čelisti ze všech nejméně, proto se omlouváme všem, které urazila nová Danielova reklamní kampaň Rakovina v domácnosti. Ale německý film o umírání prostě vyvolává všechno možné – tříštivé zlomeniny emocí, náhlé erupce úlevného smíchu, pokorné smíření s tím, že život sem tam fauluje a tahá za dres.

Chce to prostě to správné srdíčko, jak by řekl Pepik Hnátek, nejlépe sparťanské... nebo houslické – i když jde v okresním přeboru o houby, vášně jsou tu stejné jako na Nou Campu. Jan Prušinovský tu vzácnou alchymii kelímkáčů, párků a kolotočů přetavil z povedeného seriálu ve výbornou komedii, která má šanci „dělat kabinu“ ještě hodně dlouho – a zařadit se mezi lidovou klasiku. I proto, že Krobot je prostě nejlepší robot.

02587888.jpeg

Vedle (ka)merun nabízíme dále filmy závodníka F1 Villeneuva, portugalské fíky v nastaveném čase od nejstaršího špílera na pažitu, sviště z golfového hřiště a Dana Aykroyda, který má víc brad než Barcelona dluhů.

Čelisti, vychladlá Klapzubova jedenáctka.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.