Čelisti: Zabte raněné!

21. říjen 2011

Atmosféra lásky, porozumění a tělesného i duševního zdraví ovládla Čelisti, které tentokrát ve speciálním mušketýrském skafandru čelily nákaze ze všech nejhorší – Danielově šumavské chřipce, která vznikla křížením genů koně a pochvatky zlomocné.

Své zkušenosti s ošklivými bacily má i Paul W. S. Anderson, který už několikrát na svět seslal pandemii a peklo, tentokrát však šíří zkázu v bibli brakové literatury: Dumasových Třech mušketýrech. Elegantní francouzský střeh pánů Řeháka a Schmarce posloužil jako základ k několika výpadům proti umělotině a nepůvodnosti nové verze, ze které víc než cokoli ostatní vyčuhuje neohrabaná snaha podobat se někomu jinému.

02465176.png

To Steven Soderbergh se opět podobá především sám sobě, i když má v ruce vyšší rozpočet, herecké obsazení snů a na první pohled banální žánrovku o tom, co se stane, když se prase zamiluje do netopýra. Chlad, kliničnost, procedura, slova, která uslyšíte v nových Čelistech vícekrát. A po právu. Nákaza totiž na sto honů čpí karbolem filmařské preciznosti.

A novinky? Inu, jako vždy. James Cameron se opět šnorchluje v environmentalismu, chystá se fantasy detektivka na motivy bratří Grimmů, John McClane hledá syna a Bryan Singer mimozemské sexbomby. Zase další den v životě zaprodaného amerického filmaře.

Underground je vraj pre žebrákov. Pokud nás nezabije nákaza, udělá to Rytmus a jeho neposlušné tenisky.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio