Čelisti: Zmoudření gotiků

26. duben 2012

Už je to tak. Dali jsme se na uctívání netopýrů, bafometků a jiných zmetků. Nehty jsme si přetřeli na černo, vzali síťované punčocháče a latexové trenýrky. Aby každý věděl, že tady to prostě musí být...

Nový film božského Paola Sorentina nás překvapivě potěšil všechny kromě Daniela, který necítí bolest, tudíž necítí ani tu pravou gotiku. Zatímco Tady to musí být jeho krhavým očím uniklo, řádění moduritových Pirátů již nikoli – a chovatele kanárků a pěstitele Jolly Rogerů jistě potěší, že se animovaná poťouchlost (párkového) studia Aardman vydařila.

Aktuální díl byl zkrátka určen především citlivým bukanýrům z Blaťáku, lovcům nacistických zločinců, coenovcům, mordechajům, dentistům a vynálezcům kufrů na kolečkách. Ti všichni se totiž mihnou Sorentinovým filmem, jehož vybraný styl, nekompromisní humor a příjemné vibrace neruší ani poněkud invazivní hudební složka, která místy uspávala i jinak nadměrně hyperaktivního „mentálního kartografa“ Aleše.

Jeho sklivcové mapy horkého zboží z Cannes jistě fajnšmekry potěší. I fanynky Benedicta Cumberbatche zaplesají, neboť z rachitického asociála se stává postrach posiloven. Jedinci s chlupatými chodidly znervózní, protože deset revolučních minut z Hobita vzbudilo hodně rozporuplné reakce. Snad je ale uklidní jediná jistota tohoto světa: Mutter, ich bin dumm.

Čelisti – vaše zírající propast.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.