Celočelistní spartakiáda

15. prosinec 2011

Strečové trikoty, jarmilky, slušivé tepláky s gumovými uzdičkami. Košile modré, srdce rudá, zuby ostré, žlučníky plné. Raz-dva-raz-dva. Tři-čtyři. Tom Cruise vzpažit, neflákat se, přímo hleď, protože když se podaří, co podařit se má, podaří se také poupata. Krásný úděl není mission impossible!

A v přesném geometrickém útvaru již defilují naši branci: oblý Dan, chlouba tankistické brigády, vytáhlý Aleš, rozesmátý provianťák a konečně ostře řezaný Vít, Žižkovo práče, chlapec jako poupě. A již se nám řadí do trojstupu a za zvuku pochodového šlágru rozjímají nad úskalími českého sociálního realismu, který od dob Václava Řezáče zaznamenal velký pokrok a kráčí k temným zítřkům chudoby, poroby a rozkladu. Zdeněk Jiráský se nám sice úplně nevyznamenal, ale jeho sestava se stuhou a žebradlem patří v letošní konkurenci k lepším.

A nyní pozor, mění se nám skladba, ano, tento motiv dobře známe, ten vyprovází neohroženého budovatele vesmírného impéria Toma Cruise na jeho nemožné misi už do roku 1996. John Woo s ním vylezl na (de) Palmu, J. J. Abrams ho setřásl a do koruny po zásluze usedl ptáček Brad, jehož čtyřka patří podle všeho k vrcholným číslům. A již sledujeme odvážné akrobatické sestavy stárnoucího krasavce a neohroženého pilota Toma. Ano, přátelé, naši letci mají ptáky z ocele a lítají s nima na nepřítele, jak se zpívá v krásném lidovém hitu. A Tomovi zatím nevyschl kerosín!

02510408.png

Ani Čelisti nepoletí na výpary a do další pětiletky slibují rozkvět květů zla. Vzhůru k zítřkům!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.