Cestovatelé, které dal dohromady covid. Vojta Adami a Tereza Burdová se seznámili v karanténě

14. září 2021

Vojta Adami a Tereza Burdová přináší do Casablanky neobvyklý příběh dvou cestovatelů, kteří se seznámili v roce 2020 během pandemie koronaviru a začali spolu cestovat.

Vojta studoval v Itálii, v únoru 2020 navštívil Jižní Koreu, ale při nástupu koronaviru se musel vrátit domů. Ještě v domácí karanténě se na dálku seznámil s Terezou Burdovou, která nemohla odjet za prací do Holandska ani plánovat svoji cestu po Jižní Americe.

Společně pak oba začali cestovat, protože to patří mezi jejich hlavní záliby. „Itálie je uvolněnější, ani ve velkých městech není cítit stres. Ale zase můžou nastat různá zpoždění, což mně ale nevadí, protože taky nejsem úplně dochvilný člověk,“ vzpomíná s úsměvem na Itálii Vojta.

Málo plánovat je v nejisté covidové době výhodou

Nejdřív se dvojice toulala po Česku, ale do léta 2021 spolu Vojta a Tereza procestovali více než 10 zemí včetně Finska, Albánie nebo Gruzie. Na závěr roku 2020 se vešli do malého okénka, kdy se dalo bezproblémově jet do Francie.

Vydali se z domova do všech světových stran – vsadili hlavně na levné letenky, u kterých neriskovali velké ztráty v případě, že cesta nemohla proběhnout. Využívají couchsurfing, což jim umožňuje srazit náklady. Většina cest byla do dvou týdnů délky, málo je plánují a společně stopují.

„Na cestách jsme se všude cítili snad bezpečně,“ říká Tereza s tím, že se samozřejmě řídili aktuálními hygienickými a epidemiologickými „semafory“. „Ale nejeli bychom samozřejmě nikam, kde bychom měli pocit, že se země řítí do lockdownu,“ dodává Vojta. Hosty Casablanky byla dvojice těsně před odletem na další cestu, tentokrát do Kanady.

Jak cestuje dvojice, kterou „dal dohromady covid“? Co byly nejsilnější zážitky z Finska nebo Albánie? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelské Casablanky Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.