Chodit do práce a nemít pocit, že jsi v práci. Na návštěvě ve studiu Mr. Wombat

21. květen 2021

Původně se mělo jednat o místo, kam by si mohl Láďa přestěhovat z pokoje klavír. Spolu s Martinem se vydali na jednu ze schůzek tehdy nově vznikajícího Kampusu Hybernská a záhy už ve svěřeném prostoru začali budovat společně s dalšími přáteli studio Mr. Wombat. Kolektiv, který ho spravuje, nyní čítá 7 lidí. Špína se vydala za pěti z nich do jejich zvukařského obýváku obloženého knihami, kde vznikají nejen povedené live sessions místních kapel, ale i podcasty a workshopy. 

„Chtěli jsme vytvořit prostor, kde se budeme moct svobodně potkávat nad zvukem,“ vysvětluje Martin prvotní důvody vzniku Mr. Wombat. Prostory, kde se člověk může něco dozvědět o zvuku, jsou totiž většinou nedostupné – ať už z finančního, nebo kapacitního hlediska. „My jsme byli prostě obyčejný košťata, ty prostředky neměli a chtěli se něco naučit,“ dodává. Společná práce na Wombatu je popoháněla a motivovala, postupně se nabalovali další lidé a spolu s nimi i nové možnosti a nápady. 

Přerod od zvukařské klubovny k plnohodnotnému studiu, kde se dá nahrát naráz velká kapela, je k dispozici veškeré vybavení a zajímají se o něj i pro kolektiv neznámí lidé či kapely, trval zhruba rok a půl. Stalo se to i díky Wombat Sessions, nekončící sérii živých vystoupení s kapelami lokální alternativy – od Severního nástupiště po Květy, Duklu, Člověka krve nebo té nejnovější s Or. 

Kromě podpory hudební komunity se snaží Wombati budovat právě i komunitu zvukařskou pořádáním bezplatných workshopů. „Říkáme tomu zvukařská ZUŠka – aby to bylo dostupné i lidem, kteří nemají peníze, ale chtěli by zjistit, co zvukařina obnáší. Stačí si vybrat den a workshop a prostě přijít,“ popisuje neziskovou aktivitu Mr. Wombat Láďa. Workshopy jsou tematicky rozmanité a v době, kdy mohly probíhat, byla většina z nich plně obsazená. Kromě teoretických výkladů i pro úplné začátečníky si na jejich workshopech všechno ozkoušíte – včetně nazvučení kapely před koncertem.

Jakou bizarní skladbu se Honzovi podařilo protlačit do playlistu a co se k ní váže za příběh? Kdo má na starosti produkci a kdo se stará ve Wombatu o workshopy? Jakým způsobem kolektiv vybírá kapely do svých sessions a koho by stoprocentně odmítli? Jak vypadají wombatí zvukařské workshopy? A jak se jim vlastně podařilo s minimem prostředků vybudovat kvalitní nahrávací prostor? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu a nahlédněte s námi za dveře studia Mr. Wombat!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.