Chodíte běhat a výsledky nikde?

22. květen 2013

Běhání je sport, který by vám měl pomoct tuky spalovat co nejefektivněji. Do dobré fyzické kondice jste díky němu schopní se dostat za pár týdnů. Trenér běhu Miloš Škorpil ale upozorňuje, že i když chodíte běhat pravidelně, tak se výsledek – tedy třeba zhubnutí a zlepšení fyzické kondice – nemusí vůbec dostavit. Pokud nehubnete, jak byste chtěli, a nejste v kondici, v jaké byste být chtěli, někde děláte chybu.

Následující článek vzniklý po konzultaci s běžeckým odborníkem Milošem Škorpilem nabízí několik rad a postřehů, jak svůj běžecký styl vylepšit. V poslední době ovládl rekreační běhání zejména trend měření času. Už nemusíte mít ani sportovní hodinky nebo stopky – stačí aplikace v telefonu a hned víte, jestli jste dneska svoji obvyklou trasu zaběhli rychleji než minule. Navíc se během několika sekund svým časem a délkou trasy můžete pochlubit na sociálních sítích a sklízet tam virtuální obdiv svých línějších přátel. Tahle honba za osobním rekordem ale podle Miloše Škorpila není vůbec ideální..

Když člověk zjistí, že by mohl zaběhnout svoji obvyklou trasu v osobním rekordu, tak většinou zrychlí a běží úplně naplno. Jakmile doběhne do cíle, okamžitě zastaví, stopne si čas, začne lapat po dechu a je spokojený, jak to dneska krásně rychle uběhl. A to je špatně.“ V ideálním případě byste totiž posledních pět minut měli běžet velmi pomalu a na závěr byste měli přejít do chůze. Metabolické procesy a spalování tuků potom totiž v těle probíhají ještě další hodinu. Když se po závěrečném sprintu k domovním dveřím hned zastavíte, tak máte smůlu – tělo shání chybějící kyslík a nespalujete už vůbec nic. Takže jednoduše řečeno: nespalujete tuky a ani nehubnete.

Těm, co chtějí zhubnout, se obecně doporučuje běhat spíš pomalu a chvílemi klidně přecházet do chůze. Pravidlo ale zní – nezastavovat se, abyste proces spalování kalorií v těle nepřerušili. Pokud je ale vaše běžecká motivace jiná a chcete si během zlepšit fyzickou kondici, tak byste naopak měli občas zrychlit.

02461211.jpeg

Pokud běháte třeba třikrát nebo čtyřikrát týdně, tak je pro zlepšení fyzičky dobré občas svůj trénink oživit a zařadit tzv. fartlek, což je taková hra s rychlostí. Prvních patnáct minut se rozklušete a pak běžíte třeba minutu hodně rychle, pak na chvíli zpomalíte, po čase opět zrychlíte a střídáte tak rychlost po celou dobu běhu,“ radí Škorpil.

Zkušenějším a pokročilejším běžcům, kteří hledají způsob jak své tempo znatelně zrychlit, by vám měl pomoci tzv. trénink 30-20-10. Doporučení, které se v poslední době objevilo na většině webů, které se běhání věnují. Údajně velmi účinná metoda spočívá v tom, že půl minuty vteřin běžíte úplně pomalu, 20 vteřin rychlejším tempem – asi tak jako byste dobíhali tramvaj, která na vás čeká, a potom 10 vteřin totálního sprintu. Tuhle sérii byste měli zkusit opakovat pětkrát za sebou. Zrychlení a zlepšení fyzičky by se prý mělo dostavit v řádu týdnů. Alespoň tak praví teorie. Praxe už zůstává na vás.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.