„Čím déle jezdíme na Aljašku a Yukon, tím míň se nám chce kamkoliv jinam,“ říkají cestovatelé

17. únor 2016

Vancouver je nejlepší město na světě. A divočina je na dosah. Martin Lipina a Ondřej Kubát se seznámili během work and travel pobytu v Kanadě a zjistili, že mají stejný cestovatelský sen. Divočinu amerického a kanadského severozápadu.

„Snažíme se dostat co nejdál do divočiny. Vybíráme si řeky, které jsou pokud možno bezpečně sjízdné, ale hlavně umožňují, abychom tam byli sami. Ten pocit je nenahraditelný,“ říkají Ondra a Martin, kteří se do oblasti pravidelně vrací už 5 let. V posledních letech preferují skladné packrafty, které berou s sebou, namísto toho, aby někde v oblasti kupovali kánoe. Vodácké zážitky doplňují chozením po okolních horách, které nabízí fantastické výhledy.

03571193.jpeg

Martin Lipina už z jedné z expedic vydal knihu Na sever a oba – společně i s Martinovou manželkou – plánují další výpravy. Během jedné tříměsíční výpravy například pěšky, stopem, autem a přes 1000 km také na kánoi cestovali Aljaškou a Yukonem. Navštívili Klondike River a další místa známá z dob Zlaté horečky. „Rýžování nám nic moc neříká, ale lidí, kteří se tam romanticky vypraví zkusit štěstí, je dost,“ usmívají se.

Národní park Denali jim dal zažít nejintenzivnější setkání s medvědy. „Jedna medvědí rodinka přišla k našemu tábořišti, když jsme zrovna vařili večeři a všude bylo roztahané jídlo. Nezaútočila, neodešla. Uložila se ke spánku na dohled od nás. Celou noc jsme drželi hlídky a nespali hrůzou,“ říkají Martin a Ondřej s tím, že s medvědy ale zatím mají bezproblémové zkušenosti. „Pár jich vypadalo útočně, ale to jsme byli zrovna uprostřed proudu na řece a oni na břehu,“ dodávají.

03571209.jpeg

Poslechněte si záznam vysílání cestovatelské a outdoorové Casablanky a podívejte se na fotky!

03571197.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.