Cirkus totality začíná!

28. březen 2012

V Praze se bude až do 3. května konat několik akcí, které mají připomenou 20. výročí konce totalitních režimů ve střední Evropě. Obecně prospěšná společnost Opona se proto rozhodla uspořádat projekt Cirkus totality. Ten by měl pomoct lidem totalitu přiblížit a upozornit na černobílé vidění této doby, které v nás stále přetrvává.

Píše se rok 1969 - v Maďarsku se po vzoru Jana Palacha upálil sedmnáctiletý učeň Sándor Bauer. NDR oslavila dvacet let své existence a ve Francii zemřel významný polský prozaik Witold Gombrowicz. V Československu se vyměnilo vedení KSČ, na místo reformátora Dubčeka nastoupil Gustáv Husák a tím začala normalizace. To všechno se událo během jednoho roku ve státech, které se staly sovětskými satelity. Putovní výstava Kalendárium totality chce připomenou nejenom tyto zapomenuté události. Na náměstí Republiky se tak můžete postavit k třicet metrů dlouhé autobusové zastávce a pročíst se do minulosti.

00770983.png

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU POZVÁNKU!

"Cirkus totality nabízí výstavu Kalendárium, která je umístěna na náměstí Republiky. Tady si lidé můžou přečíst a prohlídnout, co se dělo ve východním bloku v letech 1945 - 89," říká člen společnosti Opona David Gaydečka a Ondřej Cihlář, umělecký ředitel Cirkusu totality, ho doplňuje: "My bychom chtěli, aby to navštěvovali i učitelé se svými žáky. Mohou tu získat i tištěnou podobu Kalendária. Je to dobrá školní pomůcka, protože celé Kalendárium vznikalo za pomoci historiků."

Kromě Kalendária, které nabízí přehled dějinných zlomů ve čtyřech vybraných státech, mohou lidé na náměstí Republiky vidět i módní přehlídku, která představí módu 80. let. "Každý den od jedenácti do pěti odpoledne doprovodí výstavu na náměstí Republiky přehlídka oděvů z 80. let. Myslím, že hlavně pro mladší lidi to může být zajímavé, protože si vlastně nedokáží představit, co se tehdy nosilo," popisuje přehlídku David Gaydečka.

Dále máte možnost navštívit divadelní hru Osobní anamnéza - V roce 1989 mi bylo pět let, která má připomenout realitu života ve společnosti pokřivené komunistickou totalitou. Režisérka Petra Tejnorová se rozhodla společně s týmem mladých herců, kteří dobu totality téměř nezažili, vytvořit sondu do jejich rodinné historie a díky výpovědi rodičů a prarodičů zkoumat komunistický režim.
"Nejsou to pamětníci a nemají ambice o době totality poučovat, ale naopak šli druhou cestou, kterou i my chceme vyprovokovat, aby se mladí lidé začali ptát. Vyzkoumat v čem se totalita dostala až do dnešní doby a v čem zůstala," přibližuje ambice divadelní hry Ondřej Cihlář, umělecký ředitel projektu.

Další připravovanou akcí je Trenažér totality, který by měl v budoucnu lidi otestovat, jak by se zachovali při kádrové komisi nebo při vyšetřování StB. V současnosti ale funguje pouze modelová verze, kterou můžete vyzkoušet v Experimentálním prostoru Roxy.
"V podstatě půjde o poměrně rozsáhlý areál ve kterém si návštěvníci budou moci skutečně projít to období a vyzkoušet si na modelových situacích, jak by se zachovali. Chtěli bychom zkrátka vymýtit to černobílé vidění, že hrdiny jsou pouze ti, kdo proti režimu bojovali a těmi totálními zbabělci jsou všichni ostatní. Nikdo totiž neví, jak by se sám zachoval," takový má být hlavní záměr Trenažéru podle Ondřeje Cihláře.

Totalitní cirkus bude v Praze až do 3. května, potom se přesune do Plzně a dalších českých měst, kde se bude slavit 20 let od pádu železné opony.

autor: Lenka Poláková
Spustit audio