Ekologické sci-fi, které se minulo účinkem

28. březen 2012

Hollywoodskou novinku Den, kdy se zastavila země provázela spousta ohnivých diskuzí: filmové fajnšmekry zajímalo především to, jak naloží režisér Scott Derrickson s remakem kultovního snímku z padesátých let, který se stal Biblí pro milovníky since fiction, a ti ostatní byli prostě zvědaví, co se skrývá za tou ohromnou mediální masírkou. POSLECHNĚTE SI: Recenzi filmu Den, kdy se zastavila Země

Mimozemšťan Klaatu přiletí zachránit Zemi; na jeho návštěvu zareagují lidé způsobem sobě vlastním - agresivním útokem, laboratorním zkoumáním neznámého vetřelce, odmítáním naslouchat. Jejich chování potvrdí Klaatuovu hypotézu - největší zkázou pro naší planetu je lidstvo samo, a tak se slovy když zanikne Země, zaniknete taky; když lidská rasa zahyne, Země přežije odstartuje destruktivní proces. Zatímco originál režiséra Roberta Wise řeší Studenou válku, ústředním tématem nové verze se stala politika spojená s 11. zářím a ekologie.

00832379.jpeg

Pro řadu natěšených diváků byl příslibem kvality Keenu Reevs. Nejen proto, že se mohli těšit na skvělý výkon jednoho z nejlepších herců své generace, ale i díky faktu, že se jako odpůrce remaků poprvé nechal k účinkování v takovém projektu přesvědčit. Roli mimozemšťana s nulovým emočním spektrem samozřejmě zvládnul bravurně, ani to ale na záchranu celkového dojmu nestačilo. A nezachránila ho ani sympatická Jennifer Conelly, která si zahrála astrobioložku Hellen.

Při odchodu z kina budete možná obdivovat snahu autorů otevřít oči i těm, jejichž životním motem je "hlavně nic nevidět a vůbec nepřemýšlet", jinak se ale budete cítit ochuzení o hodinu a půl svého života a nepatřičně prázdní. Snímek Den, kdy se zastavila Země nepřinesl nic nového pro filmový průmysl, žádný senzační zážitek pro diváky a nijak dobře nezpracoval ani jako výchovné poselství. Nakonec je na něm nejzajímavější natáčení, které probíhalo ve stylu filmové propagandy - šetřilo se s papírem s elektřinou, jezdilo se na bio naftu a všechny dekorace byly vyrobené z recyklovatelných materiálů.

00832375.jpeg
autor: Ivana Marcinová
Spustit audio