Comic Trip: V Praze existují dobří stand-up komici

9. duben 2014

Zvěsti o tom, že na dobrého stand-up komika narazíte jedině v tradiční anglické hospodě nebo v klubu v New Yorku, nemusí být pravda. V Praze existují komici, kteří vás zvládnou bavit s přehledem profesionálů. V neděli se konalo vystoupení deseti z nich pod názvem Comic Trip – otevřený festival začínajících stand-up komiků.

„Zabrousila jsem do takového toho lifestylového magazínu Nový prostor a tam psali, že na tohle léto 2014 jsou vypsány tři top destinace, první destinace byla Čína…,“ začala svůj stand-up Martina Nová, na které byla poznat jasná inspirace anglosaskou stand-up comedy, dobře ji ale přetavila do svého vlastního stylu. „Číňani milujou rejži, já taky, oni mají vždycky misku ráno, misku v poledne, misku večer, já to mám podobně, akorát na hrnce... ale nemám to moc ráda suchý, kdyby mi tam aspoň přihodili půlku psa nebo kočky...“ Jako jedna z mála se ukázala při napodobování Petra Kotvalda jako pohybově nadaná. „Ještě tam zbývala ta Austrálie, já jsem slyšela, že Austrálie je poměrně nebezpečná, buď vás tam zakousne klokan, nebo vás propíchne bumerang, nebo vás znásilní Kylie Minogue. Na druhou stranu tam můžete potkat hobita, i když néé, vlastně, hobit je z Řecka.“

03098660.jpeg

Jméno Petra Kotvalda a Michala Davida padlo za večer několikrát, komici ale zvládali glosovat i novější události. Tomáš Plhoň ze skupiny Underground Comedy poskládal svůj výstup z hejtování mimo jiné publika festivalu Jeden svět, chození do čajoven, prezidenta nebo způsobů politického protestu. „Úsměv je jako dobrá věc, ale je dvojsečnej, já bych třeba uspořádal velkou dobročinnou sbírku, sestěhoval všechny lidi, kteří se ráno usmívají na cestě tramvají do práce, a všechny bych je vykastroval. Oni pak pomřou a zůstanou jenom lidi jako my – lidi, co vědí, že když se vám zrovna děje něco hezkýho, tak je to jenom přestávka. Něco jako přestávka ochotnickýho divadelního představení v Říčanech, kde jsou břišní tanečnice a hraje tam vaše matka,“ vyprávěl Plhoň a po vzoru Dylana Morana do sebe (po menších doušcích než Moran) lámal whisky.

„Způsob, jakým lidi protestujou, je občas zvláštní, ty lidi, co protestovali proti radaru, tak drželi hladovku na střídačku… sledujte mě, stojím tady, dneska jsem jenom snídal, už mi trochu kručí v břiše, ale kvůli vám odložím svůj oběd ještě o hodinu… styďte se!“ Komici z Underground Comedy vystupují pravidelně na pražském Újezdě v Popocafepetl, zatím jsou mezi nimi samí muži. Nedělní večer zorganizovaly dvě další účastnice festivalu Comic Trip Bára Vacková a Nela Jahodová, které se dobře doplňovaly i svou výraznou image blondýny z burlesky a hubené rockové fanynky v černém. Stand-up večer si vymyslely prý „pro sebe“, protože si disciplínu chtěly vyzkoušet, a účastníky sháněly i po Facebooku. „I když tady ty stand-upy nejsou na takový úrovni jako v Británii, tak si myslím, že je dobrý tady vytvořit podhoubí, aby mohl kvalitní stand-up vyrůst, protože když nikdo nic nezkusí, tak nikdo nic neumí, to je jasný. Když budeme dělat akce, tak si to zažijeme, budeme vědět, kam mířit, a je slušná šance, že by se to mohlo nějak rozjet,“ říká Nela alias Angie.

03098661.jpeg

„Já jsem žila nějakej čas v Anglii a tam se to rozvinulo, ale první stand-up jsem dělala až tady, tady jsou pravidelný měsíční comedy nights v The Globe, tam je to takové spojení jak stand-up, tak improvizační skupiny. Já miluju americkej a anglickej stand-up, Louise C.K., Ricky Gervais, George Carlin... Hrozně se mně to líbilo, tak jsem si říkala, že by to stálo za vyzkoušení,“ říká Martina Nová, která svoje stand-upy vždycky vymýšlí na poslední chvíli a pokaždé ji inspiruje něco jiného.

„Já mám třeba takovej ten styl, že nadávám na věci, takže mě většinou za těch 14 dní něco hodně naštve, tak si kolem toho vybuduju stand-up, nebo slyším někoho vtipnýho něco říct, tak ho poprosím, jestli ho můžu použít,“ říká Tomáš Plhoň, který spoluzaložil Underground Comedy. „Snažíme se tady v Česku založit tenhle formát, protože nám vadí, že úroveň českýho humoru jde za posledních 20 let do háje, tady byly skvělý věci, skvělý komedie a myslím, že tento formát může být způsob, jak dostat humor zpátky do Česka.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.