Czeching 2015 vyhlásil 7. října vítěze!

22. září 2015

Czeching se dostal do varu! Ve druhém dílu jsme si proklepli šest nominací, ze kterých 17členná mezinárodní porota zvolila vítěze a vyslala ho tak do evropského éteru a na pódium prestižního festivalu Eurosonic Noorderslag.

V prvním, zářijovém dílu jsme s českými porotci ještě debatovali o stavu domácí scény a šancích našich muzikantů na úspěch v zahraničí. Druhý díl už byl vyloženě napínavý! Czeching se posunul do své soutěžní části a 7. října po 19. hodině jste se se na Radiu Wave a Českém rozhlase Vltava mohli dozvědět, komu letos hudební odborníci přisuzují největší potenciál prosadit se za hranicemi České republiky.

Tentokrát jsme vysílali plných devadesát minut, během kterých jednotliví čeští porotci představili své nominace (Aid Kid, Awali, Kyklos Galaktikos, Schwarzprior, Slowmotiondancer a VR/NOBODY) a vy jste slyšeli, co jejich nápadu říkají ostatní kolegové. Vzhledem k naturelu porotců a jejich zásadním postojům to nebyla žádná selanka!

Ve druhém dílu Czechingu jsme se taky seznámili s 11 zahraničními členy poroty, pocházejícími z 10 evropských zemí (Velká Británie, Německo, Francie, Švýcarsko, Nizozemí, Rakousko, Itálie, Dánsko, Maďarsko a Polsko). Ale hlavně: po závěrečném součtu hlasů padlo jméno letošního vítěze!

Ten se může těšit na vystoupení a propagaci na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v polovině ledna 2016 v nizozemském Groningenu. Czeching mu také otevře dveře do studií Českého rozhlasu, v nichž pořídí profesionální nahrávku. Album následně vydáme a rozešleme do evropských rozhlasů sdružených v síti Evropské vysílací unie (EBU). Vítězi pomůžeme taky při tvorbě vizuálu a koncertní i mediální prezentace. A 16. listopadu odehraje vítězná kapela či projekt koncert v Praze v rámci série Radio Wave Live Sessions a dostane plnou podporu ve vysílání Radia Wave. Svého favorita jste ale mohli podpořit i vy! Hlasovat na našem bylo možné do 7. října do 20.00, kdy se definitivně uzavřela hlasovací aplikaci Vote For Your Favourite Czech Song a na webu Czechingu již také visí jméno vítěze posluchačské ankety.

Pořad Czeching moderovali Iva Jonášová (Ajva) a Stanislav Zima (Stano) a ve vysílání druhého dílu jste si mohli poslechnout domácí porotce Pavla Turka, Marii Čtveráčkovou aka Mary C, Karla Veselého, Petru Ludvíkovou, Jiřího Špičáka a Janu Grygarovou aka Apačku (†2015).

1. a 2. díl Czechingu jsme předtočili a odvysílali in memoriam naší porotkyně Jany Grygarové, řečené Apačky, která tragicky zemřela 30. července 2015. Jana se podílela na přípravách dvou ročníků Czechingu a letos s námi natočila dva zmíněné díly.

3. díl Czechingu 2015 vysíláme 4. listopadu 2015 od 19 hodin na Radiu Wave a Českém rozhlase Vltava. Porovnáme v něm výsledky hlasování odborné poroty i posluchačů, podíváme se na to, v čem se shodují a liší, a na názor se zeptáme i některých z vás.

autoři: Ajva , Stano
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.