Czeching rekapituluje ročník 2016

16. únor 2017

Původně diskuzní platforma, která vznikla v rámci pořadu Čajovna, se za tři roky vyvinula v hudebně exportní projekt pomáhající mladým českým kapelám prorazit za hranice.

Poprvé v roce 2015 umožnil Czeching vítězné kapele nahrát a vydat EP, které bylo sdíleno s dalšími evropskými rozhlasy prostřednictvím Mezinárodní hudební výměny, i vystoupit na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic, který v holandském Groningenu každoročně představuje výběr kapel s potenciálem uspět v zahraničí. Budoucí hvězdy se na festivalu představují nejen běžnému publiku, ale především zástupcům největších evropských festivalů, bookingových agentur nebo médií.

Prvními vítězi Czechingu, kteří dostali možnost vystoupit na Eurosoniku, se stala r’n’b dvojice VR/Nobody, letos mezinárodní porota Czechingu vybrala dvojici brněnských elektronických producentů Himalayan Dalai Lama, jejichž úspěšné vystoupení pro plný groningenský klub Simplon uzavřelo další ročník Czechingu. Připomeňte si s námi, jaký byl a co nového přinesl.

V rámci dvouhodinového speciálu Czeching 2016 jsme rekapitulovali nejvýraznější momenty posledního ročníku tohoto hudebně exportního projektu Radia Wave. Připomenuli jsme všechny nominované kapely a představili českou i zahraniční porotu. Vrátili jsme se také do garáží Českého rozhlasu, kde se uskutečnil Czeching Showcase, koncert všech nominovaných a také holandsko-íránské zpěvačky Sevdalizy. Nechyběly ani komentáře k tématu hudebního exportu od zahraničních odborníků, kteří byli hosty pravidelného měsíčního pořadu Czeching ON AIR, reportáž z festivalu Eurosonic a ukázka z EP Space Himalayan Dalai Lama, které se nahrávalo ve studiu Českého rozhlasu a bylo vydáno jako limitovaná edice kazet.

„Opravdu jsem překvapený profesionalitou celého týmu v klubu, osvětlovač, technici, zvukař, stage manager a hlavní technik fungovali perfektně. Na konci nám ještě poděkovali za dobrou spolupráci. Po koncertě jsme ještě v backstagi prohodili pár slov s Andrée Fouchém, režisérem, se kterým jsme se odpoledne potkali. Já dávám kazetu stage managerovi a barmanovi na baru, kteří se o nás moc pěkně starali, a jedeme zpátky. Ráno brzo vstáváme a chystáme se strávit den v Amsterdamu,“ napsali Himalayan Dalai Lama o své zkušenosti na Eurosoniku v tour blogu pro Full Moon Magazine.

03783357.jpeg

Už nyní pro vás připravujeme další ročník. Czeching Showcase opět bude, a to opět 27. září v garážích Českého rozhlasu. Máte už nějaký tip na kapelu nebo projekt, které by mezi nominovanými neměly chybět?

K jedné ze skladeb nového EP Space už Himalayan Dalai Lama natočili videoklip, ke kterému přidali i vysvětlení: "Některý skladby mají silný příběh i když nemají text. Coastline Blues je zvuk místa kde se moře pojí s pevninou, slunce s měsícem a člověk s přírodou. Je to jedna z našich nejoblíbenějších skladeb z prvního alba Lama a tak jsme se rozhodli nahrát na zkušebně její současnou verzi s bicími a basou. David Mikeš a Jan Uiberlay nás už od podzimu totiž doplňují na některých koncertech a právě s nimi jsme na zkušebně zaznamenali zvuk a obraz. Je to pro nás i pro vás, o nás a o vás. Brzy můžete čekat další velký novinky. Chystáme tour, nový singl, videoklip, merch a další věci s náma spojený, který nás baví."

autor: Mary C
Spustit audio