Czeching Showcase není jen koncert

18. září 2017

Hudebně exportní projekt Radia Wave Czeching vznikl jako diskuzní platforma. I když se dnes zaměřuje především na vyhledávání talentů a jejich podporu na cestě k zahraničnímu publiku, diskuze o prosazování české hudby v zahraničí a budování hudební kariéry obecně zdaleka není u konce. Pokračovat bude i v rámci odpoledního a podvečerního programu Czeching Showcaseu 27. září v budově Českého rozhlasu.

Situace v hudebním průmyslu v zahraničí se velmi rychle proměňuje, ale i na domácí scéně se leccos pohnulo. Letos svou činnost zahájila Czech Music Office, proexportní kancelář zaměřená na populární hudbu, která bude propagovat české hudebníky v zahraničí pod jménem Sound Czech. Podpořila i odpolední diskuzní program vyvrcholení letošního Czechingu, kde se budou moci hudebníci i hudební profesionálové setkat se zástupci zahraničních rozhlasů i hudebně exportních kanceláří.

Diskuze ve studiu 1

Od 15:30 se ve velkém nahrávacím studiu Českého rozhlasu (vchod z Vinohradské ulice) uskuteční několik diskuzí se zahraničními hudebními odborníky. První diskuze na téma progresivní rozhlasová dramaturgie představí dva nové porotce Czechingu: Norberta Borzyma, zástupce polského rozhlasu pro mladé Rádia Czwórka, a Jerneje Sobočana, zástupce slovinského rozhlasu VAL 202, oba jsou zároveň DJové. O rozhlasové dramaturgii a vyhledávání nových hudebních talentů budeme diskutovat od 17:00 s vlivnou DJkou a moderátorkou stanice BBC Mary Anne Hobbs.

Závěrečná diskuze začne v 17:45 a přinese možnos otevřít téma exportu alternativní popové hudby. Zúčastní se jí nejen ředitel Czech Music Office Márton Náray, ale také Julien Fournier, zástupce belgické exportní kanceláře Wallonie-Bruxelles Musiques, a Elise Phamgia, koordinátorka sítě evropských klubů Liveurope, která se letos stala partnerem Czechingu a jejímž cílem je větší cirkulace mladých kapel po Evropě.

Recenze osobně ve studiu 2

Již podruhé se uskuteční speciální setkání mladých kapel s hudebními publicisty, manažery i známými hudebníky. Recenze osobně jsou příležitostí dostat zpětnou vazbu na svou hudbu i získat rady od zkušenějších. Setkání proběhne od 15:30 do 17:00 ve studiu 2 Českého rozhlasu (vchod z Vinohradské ulice). Mezi „recenzenty“, kteří si s kapelami na místě popovídají, budou hudební publicisté a dramaturgové Jonáš Zbořil za Startér Radia Wave, Jan Macháček nebo Jakub Šponer za hudební redakci Radia Wave, Martin Řezníček z magazínu Full Moon, Bára Alex Kašparová z časopisu Artikl, Wojciech Nowacki píšící pro MusicServer, ale také Anna Mašátová z magazínu Frontman, která spolupracuje s několika českými kapelami jako manažerka. Za manažery se zúčastní například také Lukáš Rychtařík z agentury Championship Music.

Z hudebníků, kteří budou moci kapelám předat své zkušenosti se setkání zúčastní například VR/Nobody, ba:zel, zpěvačky a skladatelky Never Sol a Kateřina Šantrochová z kapely Tasmania Kamikaze, producent a rapper Martin Tvrdý alias Bonus nebo producent Tomáš Havlen. Pokud byste chtěli dostat zpětnou vazbu i na svou hudbu, pošlete do 22. 9. odkaz na vaši nahrávku na radiowave@rozhlas.cz a do předmětu napište „Czeching“.

Koncert a party

Od 19:00 se v garážích Českého rozhlasu postupně představí všechny hudební projekty nominované v letošním Czechingu – rock’n’rollový Lazer Viking, indiefolkoví Cold Cold Nights, synthwaveová producentka a zpěvačka Zagami Jericho, houseové duo WLW8 a techno producent a modulárový virtuos HRTL.

Po koncertech budou vyhlášeni absolutní vítězové vybraní odbornou porotou, kterým cenu předají vítězové loňského ročníku Himalayan Dalai Lama, a také vítězové posluchačského hlasování. Hlasovat budete moci i během koncertů na rozhlas.cz/czeching. O afterparty se postará britská DJka Mary Anne Hobbs.

autor: Mary C
Spustit audio