To Da Beat Yo! No.4

26. listopad 2002

Před čtrnácti dny jsme si povídali o beatboxu, dnes už nedílné součásti hiphopové kultury. V dnešním pořadu To The Beat Yo!! přijde na své další prvek, a to sice Djing. Zavítáme do Mnichova, kde se v sobotu 16. listopadu konalo mistrovství světa v této disciplíně a bylo opravdu na co koukat. Uslyšíte také rozhovor s pražským Romeem, čímž nemyslím pražádnou shakespearovskou postavu, ale významnou osobu české graffiti scény. Budeme si s ním však povídat o točení videoklipů, protože právě Romeo je autorem těch posledních tří, které jsou na české scéně aktuální.

Teď už se ale vydejme do Mnichova. Je sobotní odpoledne a místní Muffathalle už praská ve švech. Právě tady se dnes sejdou nejlepší Djové světa, aby se utkali v celkem čtyřech disciplínách: Nejlepší DJ, Nejlepší Scratcher, Nejlepší Beat Juggler a Nejlepší Djský team.

00101263.jpeg

Postupně se prodíráme pavučinou, ve které odpadají nejrůznější Djové z celého světa. Je tu zastoupeno samozřejmě domácí Německo, ale i spousta ostatních evropských států jako Švýcarsko, Anglie, Francie, Španělsko, Itálie či Rakousko. A pak pochopitelně také Spojené Státy, Japonsko, ale i například Nový Zéland.
Zaujímáme s Trafikem, Mehdim a Fivem - tedy nejlepšími třemi českými Dji - vpředu své místo, které neopouštíme po celou soutěž. Ta nakonec trvala okolo 7 hodin a nebylo čeho litovat. Slyšíme nejrůznější nové techniky, velmi kvalitní sety, které nás posílají do kolen.

Pavučina se scvrkává a ve hře jsou už jen čtyři Djové - Francouz Kohd si nakonec umí poradit s černým, taky velmi šikovným Djem Gimamenem ze Švýcar a v druhé dvojici přehrává I-Emerge ze Států Angličana Dare Devila. Tím pádem je finále jasné. Ale před ním je tu ještě battle o mistra scratche a jugglingu. Scratchovou disciplínu nakonec vyhrává I-Emerge, který bude mít ještě šanci vyhrát hlavní finále, Jugglingovým mistrem se stává Francouz Trouble.

Ale je tu velké finále. Kohd versus I-Emerge, Francie versus Spojené státy. Každý DJ má dva 90ti vteřinové sety, ve kterých musí ukázat co umí. Kohd má na víc, zajíždí skvěle první set, čeká se na odpověď ošátkovaného I-Emerge, ten odpovídá agresivní kvalitou. To však Kohda nevyviklává, nasazuje si podobný roztrhaný šátek jako I-Emerge a s chutí ho chvilku paroduje, což vyvolává neobyčejné reakce publika. Kohd zajíždí s přehledem i druhý set a je jasné, že je letošním šampiónem ITF. Tady si můžete pustit právě jeden z finálových setů:

Takže to bylo finále letošního ITF. Na podiu mnichovské Muffathalle přišel další šok. V minulém vysílání jsme si povídali o nejlepších beatboxerech světa a zmiňovali jsme Killu Kela - a právě on byl tím šokem. Sestříhali jsme pro vás několik ukázek jeho beatboxové techniky, kterou lze opravdu označit za nepřekonatelnou. Od dob, co jsme ho viděli naposledy, ukázal naprosto nové triky, tracky i techniky. Takže soustřeďte se, toto je mix masírek od šampióna Killa Kely.

00101264.jpeg

A pokud vám ani tohle nebude stačit, 18-timinutový videozáznam Killa Kely najdete na této adrese.

Abychom uzavřeli téma letošního finále ITF názorem jednoho z našich nejlepších Djů, přizvali jsme k mikrofonu žižkovského Trafika, který na našem národním battlu skončil druhý za brněnským Fivem. Tenhle rozhovor je na rozdíl od vysílání nekrácený.

Úroveň české scény roste, je tu víc vydaných věcí, časopis zabývající se hiphopem, rostoucí počet nových posluchačů, ale hlavně převaha zájmu o takzvaný čistý hip hop, ne o ten stupidní satelitový, který je viděn na cizích komerčních hudebních kanálech. Toto měřítko zvyšuje - doufejme - i třeba půlhodina našeho vysílání a téma, které nyní načneme - natáčení domácích hiphopových videoklipů. Bude to samozřejmě prostor pro pražského Romea, který je znám především z naší graffiti scény. Navíc má ale právě za poslední rok na svědomí tři české videoklipy, dva pro PSH, jeden pro nové album Phata. Rozhovor zde je také v nezkrácené verzi.

Videoklip PHAT - Frekvence P.H.A.T. si můžete stáhnout ze stránek www.phatbeatz.cz tady , je potřeba mít nainstalovaný DIVX 4.12.

autoři: ladis , K-Hill
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.