Darkjazzový WavetroniQ

18. březen 2011

První jarní den by měl být plný slunce, pozitivní energie a na poslech nenáročné hudby. První jarní WavetroniQ ovšem bude přesně opačný. Své třetí řadové album totiž právě v těchto dnech vydává co do počtu členů od svého vzniku stále rostoucí seskupení The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, které si libuje v hudebních žánrech, jež mají ke slunečním paprskům, easy-listeningu a pozitivním vibracím opravdu hodně daleko.

Nahrávka pojmenovaná From The Stairwell si i přes své spíše temné a místy až postapokalyptické vyznění bližší představení v rubrice 3 in 1 rozhodně zaslouží.

S každým novým dlouhohrajícím albem sice projekt vzniklý kolem ústřední dvojice Gideon Kiers – Jason Köhnen změnil svého vydavatele (eponymní debut z roku 2006 vyšel u Planet Mu, následovník jménem Here Be Dragons o tři roky později na značce Ad Noiseam a nová deska se teď v druhé půli března objevuje v katalogu Denovali Records), nicméně žánrově jsou TKDE i v pátém roce existence stále věrni svému jménu. From The Stairwell lze opět označit za darkjazzovou nahrávku, která v sobě kombinuje i další, neméně „veselé“ styly, jako jsou ambient, drone, noise či doom.

02286086.jpeg

Dark jazz ovšem bude znít nejen v rubrice 3 in 1, ale i v celém prvním jarním WavetroniQu. V šedesáti minutách mezi pondělní osmou a devátou hodinou večerní tak dojde nejen na „boční improvizační projekt TKDE“ nazvaný The Mount Fuji Doomjazz Corporation, ale také na ruské seskupení Povarovo či patrně nejznámější jméno na darkjazzové scéně posledních deseti let – německou, dnes už opět jen čtveřici Bohren & Der Club Of Gore.

Playlist pořadu:
Dale Cooper Quartet And The Dictaphones - Aucun Cave [Parole De Navarre] /Diesel Combustible, 2006/
Bohren & Der Club Of Gore - Painless Steel [Sunset Mission] /Wonder, 2000/
Kammerflimmer Kollektief - Milte Hi Ankhen (aka Bird In Hand) [Wildling] /Staubgold, 2010/
The Mount Fuji Doomjazz Corporation - Form [Anthropomorphic] /Denovali Records, 2011/
Povarovo - J.S.Bach [Tchernovik] /self released, 2007/

Rubrika 3in1:
The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble - From The Stairwell /Denovali Records, 2011/
Giallo
Celladoor
Cotard Delusion

Kimmo Pohjonen - Anastaja [Kielo] /Rockadillo Records, 1999/
Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen & Kronos Quartet - Plasma [Uniko] /Ondine Records, 2011/
Seekae - GO [+Dome] /Rice Is Nice, 2011/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.