Databáze „hrdinů“ pomáhá neziskovkám nacházet dobrovolníky

8. listopad 2017

Dobrovolníky na Hero Clan nazývají hrdiny a hrdinkami. V databázi jsou grafici, manažerky, fotografové i řemeslníci. Všichni, kdo chtějí poskytnout své dovednosti a zkušenosti neziskovým projektům. Klan zároveň pátrá po nekomerčních projektech, kterým by taková pomoc pomohla. Následně je propojí a „hrdinové“ krátkodobě, dobrovolně a zadarmo pro neziskové projekty pracují. Nafotí dobročinný běh, naučí děti lyžovat nebo udělají graffiti logo.

„Vždycky jsme tíhly k neziskovému světu, už na základní škole jsme pekly svícny a chtěly jsme je darovat psychiatrické léčebně, měly jsme z toho strašnou radost. Paní na vrátnici nám ale řekla, že by to tam lidé z léčebny podpálili,“ vzpomíná na první altruistické pokusy Veronika Kovářová, která s kamarádkou Kateřinou Vondrákovou vymyslela projekt Hero Clan. Nápad dostaly, když se opakovaně dozvídaly o neziskovkách, které potřebují fotografa nebo nový web. Sháněly společně kamarády, kteří by pomohli, volaly jedna druhé. Spolupráci tak jenom pojmenovaly a rozšířily.

„Pomoc nenabízíme jenom neziskovkám. Může to být projekt, který nemá žádnou právní formu. Ale podpořený nápad musí mít neziskový charakter, musí mít nějaký vyšší smysl,“ říká Kateřina. Autorky, hero hunters, jak se samy označují, s klanem uspěly v soutěži společensky prospěšných projektů Social Impact Award. „Vyzkoušely jsme si, že to funguje. Spoluprací už je několik desítek, neziskovky pomoc potřebují. Některé byly krátkodobé, ale zprostředkovaly jsme i dlouhodobé konzultace,“ prozradila Kateřina, která s Veronikou dohlíží i na to, aby spolupráce byla úspěšná a kvalitní.

Poslechněte si celý rozhovor s Veronikou a Kateřinou o jejich projektu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.