Delší než obvykle. V souboji dlouhometrážních singlů se střídá A. G. Cook s Burialem

6. květen 2021

Nikde není psáno, že banger musí mít tři a půl minuty a dost. Naopak – někdy se z nenápadně znějícího tracku vyloupne pádný důvod k tanci i poslechu až po chvíli. Ve Flámu jsme si dali načas a pustili si několik novinek, které na stopáž nehledí.

Zdá se, že enigmatický ostrovní producent Burial už dočista rezignoval na albový formát. Poslední dobou má ve zvyku sice sporadicky, ale pravidelně vypouštět nové singly. Tedy „singly“ – v podání tajuplného tvůrce jde spíše o jakési klubové koláže, zastřené fresky poskládané z úlomků žánrů, zvuků i samplů, které zní jako cesta do hlubin noci a jejichž stopáž se často točí kolem 10 minut.

Nejinak je tomu i u zatím dvou posledních Burialových singlů – Dark Gethsemane a Space Cadet, které vyšly na společném EP s producentem a šéfem labelu Keysound Blackdownem. Oba mají přes 9 minut, což je ovšem na Buriala pořád průměr. Rekord drží s trackem Rough Sleeper z EP Truant z roku 2012, který má skoro 14 minut.

V dlouhých stopážích je jako doma i šéf labelu PC Music A. G. Cook. Zároveň rád tzv. remixuje sám sebe – například teď zremixoval svůj track The Darkness z loňského druhého debutového alba Apple a následně remix zremixoval ještě jednou. Výsledný Megamix překračuje stopáží 10 minut.

A. G. Cook je ovšem na rozdíl od releasově úsporného Buriala megalomanem, i co se týče albové produkce. Jak jinak by šel nazvat fakt, že místo debutové desky vydal rovnou dvě  a z toho jednu čítající 7 disků a 49 tracků? Napůl bláznovství, napůl geniální tah. Podobně jako Flám.

Kdo z nás má delší vedení? Jak se čte Dark0? A kolik měl Kewu toxických vztahů? Poslechněte si Flám s monstrózními tracky od Buriala a A. G. Cooka!

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.