Děti se rodí se zdravýma nohama, rodiče mají šest let na to, jim je zničit, říká fyzioterapeutka

29. září 2021

„Děti obujte do prvních bot co možná nejpozději. Noha se první půlrok chůze dramaticky mění a měli bychom jí dát prostor, aby nám ukázala, jaká je,“ říká fyzioterapeutka Lucie Alblová, která přijala pozvání do magazínu Houpačky.

„Noha je můj displej toho, co v těle výš nefunguje,“ říká Lucie Alblová. „Noha novorozence je nejenom krásná, ale hlavně zdravá. Rodiče pak mají šest sedm let na to, ji poničit,“ říká. Malé nožky podle ní nebezpečně deformují i příliš těsné ponožky nebo punčocháče. „Když to jen trochu jde, nechte nohy dětí úplně holé,“ doporučuje Alblová.

Čím dalším rodiče podle ní ohrožují zdravý tělesný vývoj svých dětí? „V moderních kočárcích, které jsou jen jakousi sedačkou na tyči, se dítě nemůže ani hnout. Nebo látkové pleny – ty mají jistě svůj půvab. Ale pokud je má velmi malé dítě, překlápí mu objemný balík plen pánev a narušuje stabilitu,“ vyjmenovává Alblová.

Varuje také před výhradním nošením miminek v šátku i před přílišným sledováním vývojových tabulek. „Čísla v tabulkách jsou jedna věc, ale každé dítě má svůj čas. Pokud jde dítě svým tempem dopředu a nestagnuje, můžeme být klidní,“ dodává.

V čem krmit miminko, které ještě samo nesedí? A co je špatně na plastových motorkách a odrážedlech? Poslechněte si Houpačky s vývojovou terapeutkou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.