Diagnóza F: Když duše stoná a tělo to odnese

18. srpen 2011

Řada lidí přichází k lékaři se svými bolestmi, lékaři je léčí, ale lidé se neuzdravují. Po provedení řady vyšetření a testů vychází najevo, že je pacient objektivně zdráv. Ovšem má stále potíže. Potíže, které zrcadlí nepříznivou situaci, ve které žije a které nejdou vyléčit prášky ani operací.

Naše tělo s námi nemá moc možností komunikovat. A tak s námi komunikuje prostřednictvím nemoci. Nemoc je informace o tom, že je toho na nás moc, že žijeme v nepohodě, že jsme oslabení. Komplexí medicína neléčí jednotlivé choroby, ale pomáhá pacientům, aby se uzdravovali. Při léčení bere v úvahu zdravotní i psychický stav pacienta, jeho životní styl i podmínky, ve kterých žije.

Když nás bolí hlava, zřejmě máme „hlavu plnou starostí“. Když nás bolí žaludek, jako bychom něco „nemohli strávit“. Trpíme-li astmatem, zřejmě nás „něco dusí“. Jak těžké je rozklíčovat skutečné příčiny nemoci? A jak vypadá jejich další léčba? O tom jsem si povídala s lékařem Centra komplexní péče v Dobřichovicích, MUDr. Janem Hnízdilem.

MUDr. Jan Hnízdil, internista a rehabilitační lékař, věnuje se komplexní, psychosomatické medicíně. Působí v Centru komplexní péče v Dobřichovicích.

Literatura
Hnízdil, J.: Mým marodům – Jak vyrobit pacienta
Beránková, B., Hnízdil, J., Šavlík, J.: Bolesti zad: mýty a realita

Odkazy
Centrum komplexní péče, Dobřichovice
Psychosomatická klinika, Praha
Středisko komplexní terapie psychosomatických poruch, Liberec

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.