Diagnóza F speciál (3/3): Jak se muž stává mužem?

6. červen 2013

V poslední době se stále častěji mluví o krizi mužské role. O tom, že muži už nejsou, co bývali. Tradiční mužské atributy jako síla, samostatnost a zabezpečení rodiny, jakoby ztrácely na významu. Ženy volají po mužích citlivých a ematických. A tak se muži přizpůsobují a pak se diví, když jim ženy vyčtou, že nejsou dostatečně silní, samostatní a nezabezpečují rodinu…

Krize mužské role je dávána do souvislosti s historickými událostmi, jako byla průmyslová revoluci či světové války. Psycholog Martin Jára ale za důležitější považuje spíš události v komunistickém Československu, které mužům na jednu stranu daly výzvu, na druhou stranu je ale k ničemu nepustily a svým způsobem je kastrovaly.

Krize mužské role by mohla souviset také s chybějícími otcovskými vzory – chlapci jsou stále častěji vychováváni matkami v neúplných rodinách, i ve školství je pak k dospělosti vedou taktéž většinou ženy. Jak se muž může stát mužem v natolik ženském světě? A přišli muži o nějaký prostor pro rozvíjení mužství, když byla zrušena základní vojenská služby?

O mužích, o jejich nejistotách a nadějích, o iniciačních rituálech i o tom, kde hledat náhradní vzory mužství, jsem si povídala s psychologem a psychoterapeutem PhDr. Martinem Járou, ředitelem Ligy otevřených mužů.

Kniha:
Kasten, H.: Ženy – muži. Genderové role, jejich původ a vývoj (Portál, 2006)
Bly, R.: Železný Jan (Argo, 2005)
Martos, J., Rohr, R.: Cesta divokého muže (Cesta, 2002)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio