Digitonal se vrací po dvou letech do Prahy

13. únor 2009

I když je laptopová indie elektronika už tak trochu pasé, přesto se najdou umělci, které i po opadnutí vlny zájmu stojí za to sledovat. Jednou z kapel, která znovu vyžaduje pozornost českého posluchače, je parta okolo Andyho Dobsona Digitonal.

Pracovat s lyrickými motivy na pomezí ambientu, komorní klasiky a indie elektroniky je tanec na pěkně ostré hraně mezi opravdu hodnotnou hudbou a přeslazeným balastem. Andy Dobson alias Digitonal se v tomto nebezpečném pásmu pohybují už víc jak sedm let a nepříjemný pád do přeslazeného teritoria zatím nezažil. Zatím...

Míchat indie elektroniku a click'n'cut rytmickou estetiku s melancholií začali už Autechre na slavných albech Incunabula a Amber v polovině devadesátých let, ale byl to právě Andy, který tyto nálady masivněji propojil s živými nástroji a komorně klasickým fundamentem. Už první album 23 Things Fall Apart bylo bleskem z čistého nebe. Nemyslím ten, který člověku vyrazí dech svým rachotem rozeznívající okenní tabulky, ale spíše jako přírodní úkaz zachycený na fotografii, již si můžeme s potěšením prohlížet, jak dlouho chceme. Tehdejší hvězdy ISAN, Arovane nebo Christian Kleine najednou poznali, že hudbu laptopových solitérů jde prezentovat naživo jako kapela a navíc ještě pro fanoušky nesmírně kreativním způsobem. Digitonal svou anglicky pančovanou indie elektroniku, která je nejmelodičtější ze všech odrůd, které se zatím podařilo vypěstovat, nechal obšťastňovat linkami klarinetu, harfy, houslí nebo violoncella. Takto jsme Andyho a spol. poznali na druhém pokračování festivalu Sperm, kdy pastorální atmosféru ve středních tempech dokázal na konci setu vyšroubovat do euforických dimenzí.

00864936.jpeg

Digitonal má za sebou perný minulý rok, který přinesl druhou dlouhohrající desku Save Your Life For Darker Days a poměrně bohaté koncertování s kapelou. O to cennější je informace, že v letošním roce útlumu, kdy se skupina připomene fanouškům pouze sporadicky, se podařilo pětičlenný ansámbl (včetně extra VJe) dovézt do klubu pověstného výbornou akustikou - do Paláce Akropolis, a to v rámci pravidelné šňůry koncertů Music Infinity. Termín vystoupení je úterý 17. února, a pokud vás baví jemnější tvář filmových soundtracků, Boards Of Canada, Murcof, Massive Attack nebo subtilnější kapely stáje 4AD, pak byste neměli váhat ani minutu. Kdovíkdy kapela podobného formátu zase přijede.

00864934.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio