DJ Shadow podruhé v Česku

3. srpen 2010

Americký producent Josh Davis alias DJ Shadow si nepochybně zaslouží náš respekt: právě on se (spolu s japonským kolegou DJ Krushem) zasloužil o legitimizaci instrumentálního hiphopu coby samostatného žánru.

Davisův dlouhohrající debut Endtroducing… zůstává dodnes jeho vrcholem: deska, takřka kompletně vytvořená za pomocí samplů, byla nápaditým mixem hutných beatů, invenčního scratchingu a vkusných melodických linek klasických nástrojů. Shadow tady vlastně přemostil svět abstraktního hiphopu a vážné hudby - přestože svou prvotinu zplichtil výhradně za pomoci sampleru Akai, dvou gramofonů a programu Pro Tools, jde o nahrávku zvukově šťavnatou, plnou pestrých aranží.

Nedlouho na to vydal průřez svou rannou tvorbou v podobě kompilace Preemptive Strike a pozici turntablistické ikonky upevnil díky účasti na projektu UNKLE; na debutovém albu kolektivu alternativních stars nazvaném Psyence Fiction Davis spolupracoval mimo jiné s Thomem Yorkem z Radiohead nebo Mikem D z Beastie Boys.

02111257.jpeg

Na Endtroducing… dokázal DJ Shadow navázat až po šesti letech druhým albem The Private Press, které však patří do kategorie mírných zklamání. Stylově šlo o nahrávku ještě pestřejší, ale přes veškerou autorovu snahu o posun jí chyběla energie a esprit. Skladby byly plné dobrých nápadů a přece v úhrnu působily nudně a těžkopádně.

Zatím poslední studiovou deskou DJe Shadowa je čtyři roky starý opus The Outsider, jehož název do jisté míry vystihuje Davisovu současnou pozici na hiphopové scéně. Jeho dosud nejkonvenčnější a zároveň nejeklektičtější (od popíku a funku až po punk-rock) titul byl překvapením: Shadow si k jeho natočení pozval řadu hostujících vokalistů, především „hyphy" raperů ze San Franciska. Přesto všechno si ale Josh Davis uchovává auru legendy a nejen u nás má zástupy věrných fanoušků.

02111272.jpeg

Ti by si měli v úterý 10. srpna přijít na své: čeká na ně precizní autorská one man show, která bude kombinací souhry sampleru, gramofonů a CDs a synchronizované video projekce. Plavba v abstraktních beatech, důraz kladený na příběh a pocit - to přece vždycky byly Shadowovy přednosti.

Spustit audio