Do ložnice obraz Rothka nebo Matisse? Artotéka vám umění zdarma půjčí domů

21. prosinec 2015

Pořídit si do bytu originál nějakého uměleckého díla není ve finančních možnostech mnoha z nás. Artotéka v Městské knihovně na pražském Opatově nám v tom může pomoci, a to zdarma. Návštěvníkům této pobočky knihovny nabízí k zapůjčení buď repliky světových a českých obrazů, nebo originální grafiky českých malířů. Vypůjčit se dají až na celý kalendářní rok.

Artotéka v Praze začala už před víc než třiceti lety – v dobách, kdy teprve vznikalo pražské sídliště Jižní Město. „To vlastně vzniklo, když se zakládala pobočka knihovny Opatov. Zakladatelka artotéky Olga Kučerová se prý inspirovala ve východním Německu. Očekávalo se, že tady budou bydlet lidé, kteří nebudou mít peníze, aby si vybavili byt. Na sídliště se stěhovaly hlavně mladé rodiny,“ popisuje vedoucí artotéky Hana Fišerová.

V současné době má artotéka asi devět tisíc uměleckých děl k půjčení. Je možné si vybrat rámované repliky, kterých je zhruba polovina, zbytek jsou volné listy a chráněný fond originálních grafik českých umělců. Replik si ročně můžete půjčit až dvacet. Podmínky pro výpůjčky cennějších grafik jsou z pochopitelných důvodů striktnější, dá se jich půjčit od jednoho do šesti kusů v závislosti na délce členství v Městské knihovně.

03535508.jpeg

Van Gogh počtvrté

Obrazy jsou v artotéce obvykle v jednom exempláři, ale populárnější umělecká díla jsou zastoupena i několikrát. „Van Goghovy Slunečnice tady určitě budou třikrát nebo čtyřikrát. Ten akviziční výběr dělá kolegyně tak, aby odpovídal požadavkům čtenářstva. Hodně jede impresionismus, postimpresionismus, ale i secese. Takže aby si lidé vybrali, ale zároveň jsou tu i umělci, kteří tolik známí nejsou, abychom ten vkus nějakým způsobem kultivovali,“ vysvětluje Fišerová.

Obrazy si v artotéce půjčují všechny věkové skupiny bez rozdílu. „Občas se stane, že sem přijde pár, který si půjčí 15 obrazů do celého rodinného domu, někdo si přepůjčuje jednu grafiku stále dokola nebo máme klienty z domova důchodců, kteří si přepůjčují asi 70 obrazů do celého domova. To štafetové půjčování je velmi oblíbené. Vy si na ten obraz zvyknete, a pokud na něj někdo nemá rezervaci, tak si ho pořád dokola půjčujete,“ popisuje návyky svých klientů Fišerová.

Potenciál artotéky je v současné době bohužel nevyužitý. Podle statistik je půjčena jen třetina obrazového fondu. Většina nových klientů se o artotéce dozvídá od těch stávajících. „Hodně funguje, že lidi vidí naše obrazy na návštěvě,“ říká Fišerová. Což je také případ studentky Jany z Vinohrad, která zrovna přišla do artotéky vrátit půjčené obrazy: „Já jsem na artotéku narazila úplně náhodou přes známé. Kamarád mi řekl, že si v ní půjčují obrazy. Člověk si půjčí obraz, může ho mít půl roku a pak si vybere nějaký jiný.“

03535507.jpeg

Achillovou patou celého konceptu artotéky je lokalita na okraji města. „Jedná se o tom, že budeme přemístěni někam do centra, ale zatím to nebylo zrealizované. Myslím, že by nám to výrazně pomohlo,“ říká Hana Fišerová.

Oblíbený obraz od Rothka, který visí v kanceláři jedné z hlavních postav seriálu Mad Men, jsem v artotéce nenašel, ale třeba popartových věcí od Roye Lichtensteina jsem si mohl odnést hned několik. Takže pokud navštěvujete pražskou Městskou knihovnu, stačí vyrazit na Opatov a vybrat si něco podle svého gusta.

autor: Michal Polák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka