Doc Alliance - dokumenty v novém

20. březen 2009

Se zajímavou příležitostí pro fanoušky, ale i tvůrce a distributory filmových dokumentů přišlo sdružení Doc Alliance. Na svých stránkách nabízí obsáhlý výběr z dokumentárních snímků, hlavně evropských. Zájemci tu mají taky unikátní možnost vidět všechny tři české dokumenty zpětně oceněné Českým lvem i ty na letošek nominované, a to do konce tohoto týdne zdarma.

Iniciativa Doc Alliance navazuje na činnost portálu Doc Air. Spolupráci ovšem rozšířila (kromě původního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava) o další čtyři renomované evropské festivaly - v Kodani, Lipsku, Varšavě a Nyonu. Prostřednictvím těchto a dalších festivalových trhů a internetové platformy chce podporovat autorskou dokumentární a experimentální tvorbu.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Za větou z tiskové zprávy se mimo jiné skrývají webové stránky docalliancefilms. Byly spuštěny 1. března a za mírné poplatky nabízejí ke shlédnutí nebo ke stažení zhruba 200 filmů vybraných pěticí festivalů. Navíc by každý měsíc mělo přibýt dvacet nových kousků.

Docalliancefilms představuje selekci současných snímků z celého světa, zejména ale evropských, a zároveň i archivní skvosty. Dramaturgicky by měl být výběr orientován na kombinaci silných témat a estetických kvalit. Na stránkách je taky možné zaregistrovat vlastní film, ať už jde o dílo zavedeného autora či studentskou práci, a získat pro něj na portálu virtuální prostor.
Pro diváky je určitě příjemný nápad nabídnout v týdnu od 14. do 22. března zdarma ke shlédnutí tři první české dokumenty, kterým byl zpětně udělen Český lev - tedy snímky Český sen, Marcela a Síla lidskosti - Sir Nicholas Winton. Dál jsou k vidění i tři filmy nominované za rok 2008: Ghetto jménem Baluty, Občan Havel a René, a navrch ještě Ženy pro měny z roku 2004.

00775117.jpeg

Pokud se tento nápad ujme a Doc Alliance se podaří naplnit větu, kterou si vetkla do erbu, tedy "Nové možnosti pro celovečerní dokumenty", mohl by to být další důležitý krok k využívání distribučního potenciálu skýtaného internetem.

autor: Robert Candra
Spustit audio