Dokumentarista Filip Remunda: Obnažený národ touží po moři

13. květen 2014

Se známým dokumentaristou Filipem Remundou jsme si povídali o jeho novém filmu Obnažený národ. Tentokrát se s kamerou vydal do Chorvatska, osvětlit, jak na Čechy pohlíží Chorvaté, kolik mají tyhle dva národy společného a v čem se naopak, a často velmi překvapivě, diametrálně odlišují.

„Ten film se snaží jít mnohem dál, než je marginálie s bílými ponožkami v sandálech. Ale je pravda, že mezi Chorvaty koluje o Češích spousta vtipů.“ Svědčí o tom historky o vytrvalých českých turistech vydávajících se ve zpocených pantoflích do hor, o odvážlivcích, kteří zkouší dojet na šlapadle od chorvatského pobřeží až na ostrov Hvar nebo trosečnících unesených na širé moře na matračce.

Dokument o tom, zda jsou Chorvati emotivní, co nejvíc chybí Čechům na chorvatské pláži a jak to všechno vidí Vietnamci, uvidíte ve středu 14. května od 20:00 na ČT2 v rámci cyklu Český žurnál.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.