Dovolená v Jugoslávii, první dítě. Výchovu dětí nelze naplánovat jako vojenskou ofenzívu

22. červen 2021

„Najednou přijdou děti a nastávající rodiče si neřeknou, jak se o dítě budou starat,“ říká v Balancu psycholožka, psychoterapeutka a lektorka Vlaďka Bartáková. Modelů rodičovství je dnes více než dříve. Někteří lidé si chtějí užít svůj život a mít kariéry, až potom mít děti. Samozřejmě se stále rodí neplánované děti. Tak či onak, rodičům může prospět, když se pravidelně domlouvají, jak děti chtějí vychovávat. Kdo bude více pracovat, jak si rozdělí chod domácnosti a volný čas.

„Jsou to občas takové nevědomé dohody o výchově, občas to udělá paseku.“ Dítě a jeho potřeby se velmi rychle mění. Když se nebavíme o tom a nevšímáme si sami, jak nám v životě je a jestli nám rozdělení úkolů a rolí vyhovuje, může to dorůst do problémů. Rodičům může pomoci, když si najdou čas pro sebe a chodí stále na rande, neřeší jen provozní věci a péči o dítě, najdou si čas na reflexi.

Balanc připravuje další speciální sérii, tentokrát o sourozencích. Hledáme zajímavé příběhy bratrů a sester. Třeba jste si nerozuměli v dětství a teď máte skvělé vztahy. Zajímají nás i opomíjené prostřední děti, sourozenci se změnou pohlaví, mnohočlenné rodiny, nevlastní sourozenci, kteří se třeba objevili až po letech, i jiné životní osudy. Pošlete krátkou audioukázku vyprávění na balanc@rozhlas.cz! Rádi se pak potkáme ve studiu radia Wave a podělíme se o váš příběh.

„Je skvělé, když se na rodičovství připravujeme, je spousta programů pro mámy, ale přijde mi, že na otce se zapomíná.“ Rodičovské kurzy mohou pomoci, ale na narození dítěte a následný život se lze připravit obtížně. Teorie zažije střet s realitou.

Podle Vlaďky Bartákové může být mateřstvím v něčem ulehčeno, tělo je zaplaveno hormony, maminky se do svých dětí zamilují i třeba díky vůni miminka. Tatínkové občas zůstanou stranou. Náročná je také situace v naší individualizované společnosti, dříve se o výchovu podělil celý kmen nebo vesnice, dnes jsme na to často jen dva nebo dokonce jeden. Jak připravit sebe i vztah na dítě, uslyšíte dále v celém záznamu pořadu.

Poslechněte si celý Balanc o připravenosti na rodičovství, plánování dětí a rozdělení rolí.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.