Drake v Berlíně: S trochou pomoci od přátel

28. únor 2014

Kanadský smutný rapper Drake se v rámci svého aktuálního evropského turné zastavil v berlínské O2 Aréně a ukázal, proč patří mezi největší současné hvězdy. Obrovská verzatilita zpívajícího rappera (nebo snad: rapujícího zpěváka) mu dovoluje postavit show na řadě hudebních atrakcí – od hitových singlů až k R&B baladám. K nim přidal ještě pyrotechnické efekty či ohňostroj a několik hostů, mezi nimiž byl zcela nečekaně i Kanye West.

Role předskokana večera se ujal Abel Tesfaye alias The Weeknd, Drakeův chráněnec. Na deskách mají jeho písničky obyčejně melancholickou náladu večírku usínajícího nad ránem, naživo ale s tříčlennou kapelou dostaly energičtější podobu. Zavřete oči a máte pocit, že slyšíte zpívat Michaela Jacksona, a toto srovnání sedí ještě víc, když The Weeknd začne s You Belong to the World ze své poslední desky Kiss Land, kde vsadil na popovou bombastičnost. Pak ale naštěstí hned přepnul do intimního materiálu ze své průlomové trilogie desek vydaných v roce 2011 na internetu a ve skladbách jako Wicked Games a What You Need ukázal svoji pravou tvář soulového zpěváka. Škoda, že svůj asi čtyřicetiminutový set ukončil nepříliš výrazným singlem Wonderlust z posledního alba, jinak ale zanechal skvělý dojem.

Slušně rozjetý večer pak bohužel zabrzdilo asi hodinové čekání na hlavní hvězdu. Drake se zjevil o půl desáté před obřím plátnem a mezi dvěma projekčními prstenci a zahájil koncert prvním veršem ze skladby Tuscan Leather. Drake si svoji pozici rapové hvězdy první ligy vybojoval chytrým kombinováním klubových „bangers“ se soulovými skladbami. A ze střídání těchto písňových bloků byl poskládán i jeho berlínský večer. Rozjezd nejprve obstaraly pomalejší skladby z posledního alba Nothing Was The Same, pak ale sál dostala do varu dávka rádiových hitů, na kterých Drake hostoval (No Lie, Love Me, Versace). Ty jsou vesměs postavené na masivních basových orgiích klubového podžánru trap a při jejich produkci se třásla O2 Aréna v základech.

03072048.jpeg

Hity ze začátku kariéry jako You The Best nebo Over obstaral v krátké předstávce DJ, Drake se vrátil s Hold On, We're Going Home, kde stejně jako v Too Much ukázal, že mu zpěv jde stejně dobře jako rap. V druhé polovině večera už byly v provozu i bengálské ohně a ke konci došlo i na ohňostroj, jako kdyby se Drake snažil vynahradit intimnější momenty z první části. Ke konci se nad hlavy diváků spustil most, na kterém Drake ve freestyle oslovoval jednotlivé návštěvníky v publiku. Kontaktní moment byl možná trochu zdlouhavý, ale fanoušci byli samozřejmě nadšení.

Drake se v Berlíně mohl spolehnout i na výpomoc hostů. Crew Love si ze zákulisí přišel zazpívat The Weeknd, zpěvačka Jhené Aiko mu pomohla s From Time a přidala jednu skladbu sólově. Největší překvapení večera si ale Drake nechal na konec. Motiv z The Language se přelil do agresivního riffu z Black Skinhead a na pódiu se k nemalému šoku celé arény objevil sám Kanye West. Během vteřiny se prostor pod pódiem proměnil v metalový moshpit, kdy šlo docela o život.

„Tohle je muž, bez kterýho bych tady nikdy nebyl. Tohle je bůh,“ uvedl Drake svého mentora, který mu výrazně pomohl na samotném začátku kariéry. Za tři minuty bylo po všem, ale Kanye svým nečekaným zjevením ukradl závěr večera pro sebe (v Paříži mimochodem podobný kousek vyvedla Rihanna). Fanoušci byli tak zkoprnělí, že po finále se Started From The Bottom odpustili Drakeovi přídavek.

02911346.jpeg

Kanadský rapper se pohybuje v širokém spektru „rapové hry“, a tak neměl problém jednu chvíli zazpívat do ouška fanynce vytažené z publika a druhou rozeskákat publikum trapovým remixem. Pomalejším skladbám by samozřejmě víc slušela komornější atmosféra, ale klubové hity zase na druhou stranu stojí za to vychutnat v davu. Pokud jde o současný mainstreamový rap, museli fanoušci odcházet z berlínské arény velmi spokojení.

autor: Karel Veselý
Spustit audio