DRC Music – elektronika v Africe

10. říjen 2011

Populární hudební chameleon Damon Albarn známý z kapel jako Blur nebo Gorillaz se opět vrací do Afriky. Jeho projekt DRC Music sdružuje elektronické producenty i tradiční africké hudebníky.

Londýnský zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista Damon Albarn se za svoji více než dvacetiletou hudební kariéru zapsal do povědomí lidí především jako neúnavný a hyperaktivní chrlič hudby. I navzdory své nadprodukci se ale vždy dokázal poměrně ladně pohybovat po několika hudebních ostrovech najednou.
Nejspíš není nutné připomínat jeho působení v jedné z nejslavnějších anglických kapel Blur. Tohle nadmíru sofistikované uskupení, pro které začal být subžánr britpop velmi brzo těsný, stihlo vydat sedm desek a patří k tomu nejlepšímu, co ostrovy za poslední dvě dekády nabídly hudebnímu světu.

Možná ještě větší úspěch zaznamenal s populární kreslenou kapelou Gorillaz, se kterou na ploše čtyř alb přivedl k životu unikátní kombinaci kytarového popu, hip hopu a elektroniky. Opět netřeba obšírněji představovat.
Se svým nejnovějším projektem, volným seskupením hudebníků a producentů DRC Music, se ale Albarn znovu noří do vod, které jsou mu snad vůbec nejbližší. Do africké hudby.
Celý profil najdete v databázi interpretů.

02452235.jpeg

Rubriku Deska týdne sledujte každý všední den v 10:40, kompletní souhrn si pak můžete poslechnout v sobotu od 17:00 v pořadu Stopáž.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.