Dubové okénko Prince Wilibalda: Fenomén Black Uhuru

Black Uhuru je jednoznačně jedna z nejúspěšnějších kapel historie světového reggae. Jamajská legenda s hvězdnou rytmikou ve svém vrcholném období vedená Michaelem Rosem prošla za svou čtyřicetiletou historii řadou změn a také se stala první reggae skupinou, která získala cenu Grammy. Příběh skupiny, jejíž název je synonymem svobody, jsme odvyprávěli v pravidelné edukativní rubrice Dubové okénko Prince Wilibalda.

O Black Uhuru už toho bylo na českém internetu řečeno dostatek, tak asi jen v krátkosti. Kapela, kterou v roce 1974 založili Rudolph Garth Dennis, Don Carlos a Duckie Simpson, prošla několika zajímavými obdobími a odlišnými vývojovými stádii. To první, vlastně neúspěšné a ještě pod názvem Uhuru, ve kterém skupina natočila například cover notoricky známé skladby Curtise Mayfielda Folk Song, skončilo příchodem největší persony v historii kapely, Michaela Rose. S ním na mikrofonu a v produkci Sly and Robbie se zrodily ty nejznámější hity jako Guess Who’s Coming To Dinner, Shine Eye Gal nebo Sorry For The Man.

V období největší slávy se s kapelou také čile bratříčkoval Keith Richards a jeho kytarové party najdete i v několika dalších klenotech. Řada skalních fanoušků toto období konce let sedmdesátých a raných osmdesátek stále považuje za to stěžejní, co světu v té době už Black Uhuru přinesli. Tento fakt také možná potvrzuje již několikrát zmiňované první ocenění Grammy v žánrové kategorii, které skupina nedostala jen za přelomovou desku Anthem, ale za dosavadní hudební přínos.

Po odchodu Michaela Rose na úspěšnou sólovou kariéru se ke kapele přidal další charismatický vokalista, Junior Reid. Autor trháku One Blood s Black Uhuru natočil dvě řadové desky, z nichž nejpovedenější je album Brutal a jeden exkluzivní koncertní záznam z New Yorku. Návštěvy kapely ve Spojených státech se mu ale paradoxně staly osudnými, protože jednou když nedostal vízum a kapela na turné odjela pouze s věčně druhým zpěvákem Derrickem Duckie Simpsonem, se náhodou Black Uhuru potkali v původní sestavě a tím začala další etapa kapely. The Original Black Uhuru se už ale nikdy nepodařilo překonat úspěchy svých předchozích desek a ani vztahy uvnitř kapely by se v té době nedaly popsat jako harmonické.

V jednom okamžiku totiž dokonce koncertovaly na dvou místech zároveň dvě různé podoby Black Uhuru a nekonečné tahanice skončily až u soudu. Pravost nakonec úřady přiřkly Simpsonovi a ten se v obnovené sestavě objevoval na pódiu s Andrew Beesem a občas i s Jennifer Connally. I když ještě dodnes Black Uhuru koncertují, za posledních dvacet let vydali pouze jednu řadovou desku a několik reedicí a singlů. V Čechách se Black Uhuru objevili v roce 2003, kdy je do Roxy přitáhl David Urban. Poté se na několika místech objevili i zakládající členové kapely ve svých sólových projektech.

Ukázky:

Black Uhuru – Live in Essen 1981

Playlist:
STA – Corte // Humo
STA – Dennis Organ // Humo
STA – Fondo // Humo
Chronicles Dub Trio – Powerful Heart // Coated in Dub Records
Jay Glass Dubs – Replica Dub // Hylé Tapes
Robert Shea – Black Coffee Jazz Espresso Edit // Section Records
StoneBones – Babylon Rust // Little Rascal Records
Jah Wobble – Dragon And Phoenix // 30 Hertz Records
Jah Wobble – Dragon And Phoenix Dub // 30 Hertz Records
Black Uhuru - African_Dub // Rohit Records
Black Uhuru – General Penitentiary // Virgin
Black Uhuru – Natural Dub // Culture Press
Black Uhuru – Selassie In Dub // Mango
Black Uhuru – Sorry For The Dub // King Jammy's Gold
Black Uhuru – Selassie In Dub // Island
Black Uhuru – Folk Song // Top Cat
Black Uhuru – I love King Selassie // Island
Black Uhuru – Slaughter - Dub // Island
Black Uhuru – Puffed Out - Dub // Island
Black Uhuru – Sorry For The Man // Virgin
Black Uhuru – Shine Eye Gal // Virgin
Black Uhuru – Guess Who is Coming For Dinner // Virgin
Black Uhuru – Youth Of Eglington // Island
Black Uhuru – Party Next Door // Island
Black Uhuru – Youth - Dub // Taxi
Black Uhuru – Fit You Haffe Fit // Taxi
Black Uhuru – Dread in the Mountain
Black Uhuru – Sorry For The Dub // Taxi
Black Uhuru – Heathen // Virgin
Black Uhuru – Big Bad Bully // Virgin

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.