Dubové okénko Prince Wilibalda: King Yellowman

Pravidelná edukační rubrika s Princem Wilibaldem se tentokrát zaměřila na neuvěřitelnou postavu jamajského reggae King Yellowmana. S průkopníkem charakteristického deejay toastingu se život nemazal. V polovině osmdesátých letech překonal těžké období, kdy na něj vztáhla ruku rakovina, ale vlastním jménem Winston Foster zůstal pozitivní a ve svých jedenašedesáti letech stále aktivně vystupuje.

Yellowman se narodil v roce 1956 v jamajském Kingstonu. Od dětství vyrůstal v sirotčinci Maxfield Home a vzhledem k tomu, že je klasický albín, dostával od spolužáků pěknou sodu. Podobně jako například členové Israel Vibration si později vyzkoušel Alpha Boys School. Škola pro vzpurné chlapce, jak se jí interně přezdívalo, vychovala celou řadu slavných jamajských hudebníků a Fosterovi dala potřebné vzdělání. To je možná také jeden z důvodů, proč jeho textům snadněji rozumí i Evropané. Na konci sedmdesátek zvítězil talentovaný mladík v Tastee Talent Contest a brzy se přidal k Ace Sound Systemu sídlícímu v St. Thomas. Yellowmana bylo najednou všude vidět a hlavně slyšet a to nejen kvůli jeho vzezření, ale především kvůli jeho deejayským schopnostem.

První veleúspěšné album Mister Yellowman, které formovalo tehdejší dancehall na Jamajce vydal v roce 1982 a tamější scénu si podmanil svými kontroverzními texty. Velice otevřeně a drze toastoval o sexu a jeho stylu se zažilo označení„slackness“, kterým ovlivnil řadu raperů přelomu osmdesátých a devadesátých let. K jeho odkazu se samplováním a citacemi několikrát vraceli KRS-One, Tupac nebo členové Blackstar. Yellowman je známý svou pracovitostí. Se svými spolupracovníky byl schopen natočit i pět dlouhohrajících alb ročně a vydat na padesát singlů.

V polovině osmdesátých let se Foster úspěšně vzepřel rakovině a i když mu lékaři předpovídali pouze několik let života, Yellowman, který přišel o vyoperovanou čelist, svůj boj se zákeřnou nemocí zvládnul. Ůspešně se vrátil na pódia a i když se částečně odklonil od„slackness“, jeho interesantní kariéra pokračuje vlastně dodnes. V Praze se Yellowman, kterému se přezdívá King Of The Dancehall, představil v roce 2009 a vyprodaný Lucerna Music Bar uchvátil svou klasickou výbušnou show.

Playlist:

Lloyd Robinbson – Cuss Cuss // Studio One
Yellowman & Fathead – Rub-A-Dub Play // Greensleeves Records
Cutty Ranks – The Stopper // Fashion Records
Shabba Ranks – Mr. Loverman // Anchor Records
Burro Banton – Rise and Shine // Massive B
Yellowman – Them A Mad Over Me // Channel One
Yellowman – Zungguzungguguzungguzeng // Arrival
Yellowman – Two To Six Supermix // Nura
Yellowman – Lost Mi Love // Greensleeves Records
Yellowman – Hold On To Your Woman feat. Fathead // Jah Guidance
Yellowman – Morning Ride // Greensleeves Records
Yellowman – Nobody Move Nobody Get Hurt // Volcano
Yellowman – Who Can Make The Dance Ram // Arrival
Yellowman – Blueberry Hill // Rohit Records
Yellowman – Under mi Fat Thing // Arrival
Yellowman – Bam Bam // Volcano
Yellowman – Cuss Cuss // Greensleeves Records
Yellowman – Wreck A Pum Pum // Volcano
Yellowman – Galong Galong Galong // Greensleeves Records
Yellowman – Getting Married // Greensleeves Records
Yellowman – One Yellowman // Volcano
Yellowman – Soldier Take Over // Taxi
Yellowman – Where is Santa Claus // Greensleeves Records
Yellowman and The Paragons – Dedicated To You // Dreadlock Holiday

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.