Echo Jardy Petříka: Prosincové releasy

13. leden 2014

Druhé lednové Echo Jardy „WavetroniQ“ Petříka zaplnily releasy převážně z posledního měsíce roku 2013, kterým se v patřičných hudebních médiích vzhledem ke klasické všeobecné žebříčkové panice nedostalo pozornosti, jakou by si bezesporu zasloužily. Šedesátiminutovka mezi devátou a desátou večerní tak byla takovým malým důkazem, že prosinec rozhodně není mrtvým měsícem, alespoň tedy co se týče vycházení zajímavých, pozornosti a poslechu hodných nahrávek.

Playlist otevřel Duncan Murphy aka Sunken Foal, který na svém vlastním labelu Countersunk vydal na začátku prosince 18 skladbové album Friday Syndrome Vol. 2. Na něm opět umně kombinuje decentní idm elektroniku s kytarou, vokálními fragmenty a všemožnými „bips & bleeps“. O největší zklidnění celého Echa se vzápětí postaral skotský producent Alex Cowles aka DFRNT s trackem Concept 01 ze své dlouhohrající desky Patience, která osciluje na pomezí dubtechna, ambientu a atmosféričtější klubové elektroniky. Nejryzejší IDM znělo hned vzápětí, a sice výtečný track Memento ze stejnojmenného EPčka, pod kterým je podepsaný Franck Zaragoza aka Ocoeur. Frankofonní produkce měla hlavní slovo i nadále, z Francie se Echo přemístilo do Montrealu, odkud pochází jeden z pokračovatelů Burialova zvuku, tzv. „burialstepu“, Rémy Sealey vydávající pod aliasem Klātu. Pětiskladbový release Alchemy prezentoval garážovější track Clockwork.

Fanoušci producentské a DJské dvojice Synkro a Indigo se po dvou vinylech a EPčku Navigate vydaných pod hlavičkou společného projektu Akkord, dočkali na sklonku loňského roku i jejich dlouhohrajícího eponymního debutu. Vydání desetiskladbové nahrávky zaštítil label Houndstooth legendárního londýnského klubu Fabric a v Echu z ní duněla temná, minimalisticky laděná dubstepová záležitost Channel Drift. Směrem do psychedelických beatových vod, abstraktní elektroniky a různých filmových samplů pak Echo zamířilo společně s Ianem Hodgsonem aka Moon Wiring Club díky ukázce Just My Daguerreotype z alba A Fondness For Fancy Hats.

Jižní Evropu zastoupili v druhém lednovém Echu mladý Portugalec IVVVO a také Dario Tronchin aka Chevel, šéf italského labelu Enklav. První zmíněný díky EPčku Light Moving a druhý prostřednictvím ukázky z druhé řadovky Air Is Freedom, která vyšla na pro změnu španělské značce Non Series. Od experimentálnější elektroniky se tak produkce stočila do světa rovných rytmů okolo 130 BPM. A zůstalo se v něm i díky Holanďanovi, který si říká Area Forty_One, a jeho atmosférickému elektro tracku Nocturnal Passions Part I ze stejnojmenného vinylu, který se v prosinci objevil v katalogu legendární značky Delsin.

Závěr Echa patřil housu a dvojici jmen Traumprinz, respektive Leif. Tajemstvím zahalený producent schovaný za aliasem Prince Of Denmark o sobě dal na konci loňského roku vědět díky povedené desce Mothercave, kterou ovšem vydal u labelu Giegling právě pod hlavičkou nového pseudonymu Traumprinz. A samotný závěr šedesátiminutovky měla na svědomí upoutávka na první vydání pravidelné rubriky 3in1 v roce 2014 v podobě deepovější skladby Dinas Oleu ze stejnojmenného skvělého dlouhohrajícího debutu producenta jménem Leif Knowles. Listopadový release labelu Fear Of Flying tak uzavřel druhé lednové Echo Jardy „WavetroniQ“ Petříka a zároveň předestřel, jakým směrem se bude ubírat to třetí v pořadí.

Playlist Echo Jardy „WavetroniQ“ Petříka – 13. ledna 2014
Sunken Foal Cutty’s Advice [Friday Syndrome Vol. 2] /Countersunk, 2013/
DFRNT Concept 01 [Patience] /Echodub, 2013/
Ocoeur Memento [Memento] /n5MD, 2013/
Klātu Clockwork [Alchemy] /selfreleased, 2013/
Akkord Channel Drift [Akkord] /Houndstooth, 2013/
Moon Wiring Club Just My Daguerreotype [A Fondness For Fancy Hats] /Gecophonic Audio Systems, 2013/
IVVVO Night Forest [Light Moving] /Fourth Wave, 2013/
Chevel Nightbus [Air Is Freedom] /Non Series, 2013/
Area Forty_One Nocturnal Passions Part I [Nocturnal Passions Part I] /Delsin, 2013/
Traumprinz Believe [Mothercave] /Giegling, 2013/
Leif Dinas Oleu [Dinas Oleu] /Fear Of Flying, 2013/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.