Echo Jardy Petříka s festivalem Heart Of Noise

3. červen 2014

První červnové Echo opět po roce představilo další edici rakouského svátku „temného hluku“, který se letos chystá zavalit Innsbruck ve dnech 6. až 8. června. Čtvrtý ročník festivalu Heart Of Noise nabídne vystoupení zhruba třiceti producentů, projektů a kapel, z nichž jedna desetina dostala na Radiu Wave prostor mezi pondělní devátou a desátou hodinou večerní.

Hlukové Echo zahájil dvojčlenný montrealský projekt AUN kombinující temný ambient s melodickým shoegazem a industriálními prvky s ukázkou Voyager z aktuální loňské desky Alpha Heaven, která vyšla u německého labelu Denovali Records. Následoval Philip Jeck, který své poslední sólové album vydal v roce 2010 u labelu Touch pod názvem An Ark For The Listener, a právě z něj zazněla úvodní skladba Pilot / Dark Blue Night. O poznání rytmičtější a hlučnější už byl následující track Veltro z dva roky starého alba Selva od belgicko-italského dua Lumisokea, které figuruje na scéně teprve tři roky, ale kvalitativně si v ničem nezadá například se stylově spřízněným duem Emptyset. Na Jamese Ginzburga a Paula Purgase ostatně přišla v Echu řada o pár minut později s jednou starší stejnojmennou skladbou z EPčka Avichi, které vyšlo v roce 2011 u labelu Chrise Liebinga CLR.

Hned po Lumisokea nicméně došlo k dočasnému zklidnění díky projektu Ensemble Economique, pod kterým je podepsaný kalifornský hledač zvuků Brian Pyle. Z prosincového releasu Light That Comes, Light That Goes zazněl atmosférický opus Ksenia kombinující field recordings s ambientními plochami a trochou elektronických experimentů. O něco více na agresivitě a zvukové nekompromisnosti pak přidal zakladatel labelu Pan Records Rashad Becker, který se v loňském roce přihlásil s debutovým releasem Traditional Music Of Notional Species Vol. I. Ze zmíněné nahrávky připravila živnou půdu pro již zmíněné Emptyset skladba Themes III.

Po starší skladbě od Emptyset došlo zase vzápětí k návratu do současnosti v podobě tracku Fail ze čtvrtého (a zatím posledního) dílu vinylové série Testpressing dvojice Demdike Stare, který vyšel u labelu Modern Love v prosinci loňského roku. Následovaly letošní releasy od Russella Haswella (37 Minute Workout) a japonského klasika abstraktních glitchů Ryoji Ikedy (Supercodex) a také Bena Frosta. Ten sice v Innsbrucku nevystoupí, zato na konci května odehrál skvělý koncert v pražské MeetFactory a především mu po pěti letech vyšlo nové sólové album A U R O R A, které se zcela zaslouženě dočká bližšího představení v prvním červnovém vydání rubriky 3 in 1. Na závěr Echa věnovaného festivalu Heart Of Noise tak zazněla skladba Secant právě z Frostovy nové desky.

Playlist:
AUN – Voyager [Alpha Heaven] /Denovali Records, 2013/
Philip Jeck – Pilot / Dark Blue Night [An Ark For The Listener] /Touch, 2010/
Lumisokea – Veltro [Selva] /Eat Concrete, 2012/
Ensemble Economique – Ksenia [Light That Comes, Light That Goes] /Denovali Records, 2013/
Rashad Becker – Themes III [Traditional Music Of Notional Species Vol. I] /Pan, 2013/
Emptyset – Avichi [Avichi EP] /CLR, 2011/
Demdike Stare – Fail [Testpressing #004] /Modern Love, 2013/
Russell Haswell – In Memorium Of Elph [37 Minute Workout] /Diagonal, 2014/
Ryoji Ikeda – Supercodex 19 [Supercodex] /Raster-Noton, 2014/
Ben Frost – Secant [A U R O R A] /Bedroom Community, 2014/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.