Echo Jardy Petříka s novou deskou Miki Vainia

10. únor 2014

Po detroitském speciálu se tentokrát pondělní Echo vypravilo především do Finska. Novou sólovou desku na labelu Sähkö Recordings totiž v lednu vydal Mika Vainio coby Ø. A protože nahrávka Konstellaatio je dost možná tím vůbec nejlepším počinem aktivnější poloviny dua Pan Sonic, dostalo se jí bližšího představení v rubrice 3in1.

Mika Vainio na desce dokonale skloubil experimentální elektroniku s ambientem a minimalistickým přístupem ke skládání. Tichu dal téměř stejný prostor, jako hluku, takže Konstellaatio vykvete do krásy především při opravdu pozorném poslechu ve sluchátkách – téměř neslyšitelné pasáže jsou totiž podstatnou a nedílnou součástí většiny skladeb.

Kromě tří ukázek z nového alba dostal Mika Vainio coby Ø prostor i v samotném úvodu. Pro porovnání zazněla na začátek pondělního Echa skladba Medusa z jeho vůbec prvního EPčka vydaného právě pod aliasem Ø, kterým se začala v roce 1993 psát historie katalogu labelu Sähkö Recordings. Návrat do současnosti obstarala francouzská zvuková experimentátorka Bérangère Maximin, konkrétně skladba z její třetí desky Infinitesimal, která vyšla v létě u belgické značky Sub Rosa. Zbylý čas už zaplnily ukázky z letošních releasů. Martin Jenkins začal nový rok (ve svém posledním lednovém Echu se mu podrobněji věnoval Jiří Špičák) čtvrtým dílem své Black Mill Tapes série pod aliasem Pye Corner Audio a s novou dlouhohrající deskou přišel v lednu i Janek Schaefer. Nahrávka Lay-By Lullaby je postavena na kombinaci tichých ambientních ploch a polních nahrávek, které pocházejí z okolí silnice M3 na západním okraji Londýna, a je jejím plastickým sonickým obrazem.

Překvapivě offbeatový sedmipalec Raindrops vydal v lednu také David Kennedy pod aliasem Pearson Sound a třetí album vyšlo v prvním měsíci roku 2014 i Richardu Chartierovi. Ten pokračuje s produkováním pod hlavičkou experimentálního projektu Pinkcourtesyphone, se kterým se poprvé objevil na scéně před dvěma lety. Závěr patřil tradičně upoutávce na rubriku 3in1, která příští týden představí dlouhohrající debut momentálně v Montrealu žijícího rodilého Pařížana Valentina Stipa. Album Sigh mu vychází právě v pondělí 17. února u labelu Other People, který založil v loňském roce Nicolas Jaar.

03060398.jpeg

Playlist:
Ø – Medusa [Röntgen] /Sähkö Recordings, 1993/
Bérangère Maximin – Mvt II, Der Stern [Infinitesimal] /Sub Rosa, 2013/
Pye Corner Audio – Theme Number Seven [Black Mill Tapes Volume 4: Dystopian Vectors] /Type, 2014/
Janek Schaefer – Radio 104 FM [Lay-By Lullaby] /12k, 2014/

Rubrika 3in1:
Ø - Konstellaatio /Sähkö Recordings, 2014/
Otava
Kesäyön Haltijat
Talvipäivä, Vanha Motelli

Pearson Sound – Raindrops pt. II [Raindrops] /Pearson Sound, 2014/
Pinkcourtesyphone – Pixels... Sometimes... Broke Your Heart (For A.) [A Ravishment Of Mirror] /Dragon’s Eye Recordings, 2014/
Valentin Stip – Pendule [Sigh] /Other People, 201

Spustit audio