Echo Jardy Petříka s novým albem Marsena Julese

27. leden 2014

Poslední lednové Echo zakotvilo v hlubinných ambientních vodách s občasnými experimentálními odbočkami. Rubrika 3in1 představila zbrusu novou lednovou desku Beautyfear německého producenta Marsena Julese, který si ji vydal na své vlastní značce Oktaf. Z dvanácti nepojmenovaných tracků zazněla trojice s římskými čísly III, VI a XI.

O úvod se nicméně postarala dvě dlouhohrající alba z loňského července, jmenovitě Shadow Play od Dennise Huddlestona aka36 a podstatně minimalističtější debut Calm Before The Storm, pod kterým je podepsaný Chorvat Petar Šakić se svým novým, „arktickým“ aliasem Frozen Thoughts. Ne náhodou mu zmíněná nahrávka vyšla u italské ambientní značky Glacial Movements Records.

Následovala ukázka z výrazně experimentálnější desky From My Mother’s House, rovněž z léta loňského roku. Kombinace mluveného slova a poezie s musique concrète a sonickými experimenty je dílem dvojice Zahava Seewald, Michaël Grébil a svůj domov našla příznačně u belgického avantgardního labelu Sub Rosa. Před rubrikou 3in1 pak opanoval prostor deseti minut prosincový release značky Touch, album Eye Of The Microphone švédského hledače zvuků BJ Nilsena. Veškeré field recordings – jak z představené úvodní skladby Londinium, tak ze zbylých dvou, které nahrávka obsahuje, pořídil BJ Nilsen v Londýně během uplynulých dvou let.

V prosinci vyšlo minialbum také Jacaszkovi. Pod titulem Pieśni se skrývá šestice skladeb inspirovaná tradičními polskými náboženskými zpěvy a písněmi, přičemž v Echu zazněla hned úvodní s názvem N.M.P. Deska Beautyfear Marsena Julese ale nebyla jediným lednovým releasem představeným v pondělním Echu. Tím druhým byla Tone Poetry – v pořadí šestá dlouhohrající řadovka stále ještě tajemného projektu Black Swan, v podobě závěrečné skladby Elegy a do třetice pak ještě eponymní lednové album Moodymanna. Track Radio obstaral samotný závěr posledního lednového Echa Jardy Petříka a byl zároveň také upoutávkou na rubriku 3in1 v tom prvním únorovém, kterou obsadí právě Kenneth Dixon Jr. se svým eponymním lednovým releasem.

Playlist Echa Jardy Petříka – 27. ledna 2014
36 – Eclipse [Shadow Play] /3Six Recordings, 2013/
Frozen Thoughts – Calm Before The Storm [Calm Before The Storm] /Glacial Movements Recods, 2013/
Zahava Seewald & Michaël Grébil – Radiant Core [From My Mother’s House] /Sub Rosa, 2013/
BJ Nilsen – Londinium [Eye Of The Microphone] /Touch, 2013/

Rubrika 3in1:
Marsen Jules – Beautyfear /Oktaf, 2014/
III
VI
XI

Black Swan – Elegy [Tone Poetry] /self released, 2014/
Jacaszek – N.M.P. [Pieśni] /Narodowe Centrum Kultury, 2013/
Moodymann – Radio [Moodymann] /KDJ, 2014/

Spustit audio