El-P + Killer Mike = Run The Jewels

8. červenec 2013

Jméno projektu Run The Jewels je v hiphopovém světě novinkou, dva jeho protagonisté ale už dávno mezi nováčky nepatří. Atlantský Killer Mike debutoval na začátku tisíciletí jako host na deskách OutKast a dekádu strávil jako undergroundová star jižanského rapu.

Jeho kolega El-P je už od poloviny 90. let vůdčí postavou impéria Def Jux, zásadního labelu alternativní hiphopové větve. Jejich cesty se zkřížily vloni, kdy El-P kompletně produkoval Mikeovo album R.A.P. Music a Killer Mike se pro změnu objevil na jeho sólovce Cancer 4 Cure. Bylo to překvapivé, ale plodné spojení dvou veteránů, kterým shodně táhne na čtyřicet a obě desky patřily mezi to absolutně nejlepší, co hip hop v roce 2012 vyprodukoval. Aktuální společný počin – půlhodinové EP pod hlavičkou Run The Jewels je průnikem dvou zmíněných nahrávek a dalším výrazným zářezem v diskografii obou borců.

Živočišný jižanský rap a newyorský hiphopový intelektualismus jsou na první pohled množiny, které se nikde nepřekrývají, naštěstí v osobách obou zúčastněných pánů je to celé trochu jinak – Killer Mike je vlastně pouliční filozof a občanský aktivista a El-P v podstatě punker, který se svým MPC neměří a rovnou řeže (do živého). Obě poloviny Run The Jewels se proto na mikrofonu fantasticky doplňují a je slyšet, že ve studiu funguje stejná zdravá chemie jako na zmíněném R.A.P. Music. Přesto má deska mnohem blíže k diskografii El-Producta – od desek jeho domovských Company Flow až k zmíněné Cancer 4 Cure. I tady produkci dominují betonové beatové skelety, do nichž oba rappeři štěkají svoje rýmy. Killer Mike v nich má pochopitelně více černošského swagu, El-P kontruje naštvaností a hrátky se slovy.

02632233.jpeg

Při prvním poslechu se kolem vás deset položek Run The Jewels přežene jako hurikán, je to smršť našlápnutých beatů a cholerického rapu, je to jako bublající papiňák, který každou chvíli hrozí výbuchem. Teprve po chvíli začnou z vyrovnané kolekce vystupovat jednotlivé skladby – paranoidní Get It, Job Well Done s maniakálním Mikem nebo 36" Chain s osmibitovým pípáním. Zároveň vám ale docvaknou někdy až příliš očividné podobnosti s materiálem z Cancer 4 Cure No Come Down je v podstatě zkopírovaná Stay Down a Banana Clipper se skvělým hostem Big Boiem pro změnu jasnou variací na The Full Retard. A tady by se moje recenze mohla klidně rozdvojit. Jedna větev by byla pro ty, kteří byli hudbou dvojice zatím nepolíbeni a z alba budou nepochybně nadšeni, a druhá bude pro zbytek, kteří mají obě loňské desky naposlouchané do posledního detailu a Run The Jewels pro ně bude malým zklamáním z nedostatku originality.

Killer Mike a El-P vypustili Run The Jewels zdarma na internet jako reklamu na své letní americké turné. (El-P týden po jeho konci dorazí na Hip Hop Kemp, bohužel ale sám.) Zároveň ale všude tvrdí, že to není žádná mixtape, ale regulérní deska – ostatně kdo chce, může si ji koupit na kompaktu nebo vinylu. Označení mixtape by nicméně Run The Jewels slušelo mnohem víc, nemusela by se tvářit jako nic většího než spontánní a patrně velmi rychle nahraná kolekce našlápnutých tracků, které se nad vámi přeženou jako „drones over Brooklyn“. Což je mimochodem obraz, který si v jednom tracku El-P vypůjčil ze své rok staré desky. A nebyla to bohužel jediná věc.

Run The Jewels – Run The Jewels (Fool’s Gold, 2013)

02923386.jpeg
autor: Karel Veselý
Spustit audio