Eleanor Friedberger o sólovém hraní: Je hezké se zase vrátit jen ke klávesám a kytaře

28. květen 2019

Po třech letech se do Prahy vrací americká písničkářka s řeckými kořeny Eleanor Friedberger. Evropské miniturné k aktuální čtvrté desce Rebound čítající osm zastávek zahájí dnes večer v pražském klubu MeetFactory a kromě ní vystoupí také Cass McCombs. Oproti předchozímu turné je na tom aktuálním na pódiu sama: „Dává mi trochu víc smysl hrát před Cassem sólově než s celou kapelou.“

Na minulém turné podle svých slov střídala hned čtyři různé doprovodné kapely. „Hrála jsem se dvěma různými ve Státech, jednou v Evropě a jednou speciálně v Řecku. Ke konci už jsem se pak cítila trochu schizofrenicky.“ Když ještě hrávala s bratrem ve skupině The Fiery Furnaces, byly v posledních letech jejich koncerty hodně agresivní a hlukové a často bez jakýchkoliv pauz mezi písněmi. „K tomuhle schématu jsem se teď zase trochu vrátila, nerada dělám pauzy mezi skladbami, což je navíc i jednodušší, když je člověk na pódiu sám. Mám ráda koncerty bez přestávek, jako jeden celistvý kus,“ říká Eleanor Friedberger.

Změnil se nějak v průběhu let její vztah k živému hraní? A jak dobře umí řecky? Poslechněte si celý rozhovor s Eleanor Friedberger včetně tří písní, které odehrála živě v našem studiu!

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.