Eponymní novinka Interpol: sám sobě policajtem

16. září 2010

První dvě alba temných newyorských indie-rockerů Interpol jsou dodnes zjevením: uhrančivé mollové melodie a staccatové rytmy, epické refrény, suverénní zacházení se stavbou písně; kaskády emotivních rifů, bicí jak ze vzdálené nepřátelské planety.

Navíc mesmerizující bariton Paula Bankse a schopnost vtisknout každé skladbě jinou náladu i barvu a přitom působit naprosto konzistentně.

Především na debutu Turn on the Bright Lights najdeme pochmurnou, tíživou až klaustrofobickou hudbu, která je zároveň povznášející. Zřetelné odkazy k tvorbě Joy Division, Sonic Youth nebo R.E.M. kapela vyvážila dokonalou syntézou punk-rockového nápřahu, shoegazových stěn, repetitivního minimalu a psychedelie; následující deska Antics pak zamířila spíš k hymnickému pojetí rocku typickému pro 80. léta.

Na třetí desce Our Love To Admire, vydané už u vydavatelského gigantu Capitol, ale zaklínadla přestala fungovat: nic podstatného nechybí a přece tu místo prudkých emocí vládne nanicovatost. Pokus o mohutnější, grandióznější sound vyústil v nudnou, mělkou a méně originální variaci na staré téma.

02141918.jpeg

Nové eponymní album ponurých amerických řezbářů bohužel tone v podobném marastu. Jde o desku kapely, která se pouze urputně rozpomíná na to, čím byla. Interpol tady ještě nejsou karikaturou sebe sama, ale znějí unaveně, bez energie - jejich zápal je jen předstíraný. Problém nepředstavuje fakt, že jde o dosud nejpomalejší kolekci skladeb; dojem z nahrávky kazí hlavně všudypřítomná rutina.

Chybí tu nenucenost, která by dodala písničkám potřebnou šťávu: místo toho se deska hlavně v druhé polovině zoufale táhne. Obratnost a profesionalita jednoduše nestačí, když na albu nejsou víc jak dvě skutečně silné písně (Summer Well a singl Lights). Jak příznačné pro opus, jehož hlavním tématem je deziluze.

02141917.jpeg

Paul Banks a spol. jako by si chvílemi neuvědomovali, že svou úzkoprofilovou poetiku už beze zbytku vytěžili a teď už si jen opatrně hlídají svůj standard. Interpol, kdysi geniální kapela, která byla vždycky na stopě něčemu velkému, je teď už jen sama sobě policajtem.

Spustit audio