Evropské galerie hlásí: Magritte, Freud, Richter

8. únor 2012

České galerie datovaly příchod vrcholů sezóny na jaro, spíš pak půli roku 2012. Mnohé zahraniční instituce zaměstnají naši pozornost už od začátku února.

Měsíc třeskutých mrazů je současně obdobím, které dává poslední příležitost pokochat se díly, která do tuzemské kotliny jen těžko zamíří.

Vídeň

Už počátkem listopadu loňského roku se ve vídeňské Albertině uhnízdil jeden z nejznámějších umělců 20. století René Magritte. Na 150 děl tvůrce doceněného kritiky a zájmem veřejnosti až v posledních letech života chronologicky přibližuje všechny fáze jeho uměleckého rozkvětu. Díla plná imaginace i obyčejných předmětů představují tradiční i méně známá zákoutí tvorby belgického solitéra v buřince. Na výstavě najdeme Magrittovy reklamní práce, kterým se věnoval de facto po celý život, cenné a málo vídané krátké filmy z okruhu bruselských umělců, pohlednice i úryvky z korespondence. Výstava děl René Magritta v Albertině potrvá do 26. února.

02479146.jpeg

Týmž datem je ohraničena výstava fotografií Henriho Cartier-Bressona ve vídeňském Domě umění. Otec moderní fotografie, jehož svébytná estetika zásadně proměnila přístup k fotografické teorii i praxi v mnoha oblastech i generacích, na 214 snímcích provází diváky důležitými historickými momenty Spojených států, Indie a Sovětského svazu. Tradičně hodnotnými expozicemi se může pyšnit vídeňské Kunstforum, vždyť nedávno představilo dílo Fridy Kahlo, stejně tak v minulosti Magritta, Chagalla nebo de Kooninga. Aktuálně se až do půlky dubna koncentruje na dílo rakouského neoexpresionisty Herberta Brandla. Tento vyznavač plošných barevných kontrastů reprezentoval Rakousko na Bienále v Benátkách, účastnil se také Documenty v Kasselu.

Berlín

Německou metropoli od 12. února oživí putovní retrospektiva Panorama děl nejvlivnějšího a nejdražšího malíře současnosti Gerharda Richtera. Výstava se koná na počest autorových osmdesátin a kromě berlínské Neue Nationalgalerie prošla proslulou Tate Modern a v létě ji čeká ještě pařížské Centre Pompidou. Panorama zohledňuje důležité mezníky v Richterově kariéře, na více než 150 dílech nabízí do 13. května k vidění realistické až fotografické malby, barevně hýřivou abstrakci, portréty, subtilní krajinné výjevy i útržky z historie.

02551200.jpeg

Akademie der Künste od září loňského roku vzdává hold hudebníkovi a spisovateli Johnu Cageovi. Letos uplyne 100 let od narození a současně 20 let od úmrtí tohoto experimentátora, jehož výstavu chystá na letní měsíce také pražský DOX.
Dekádu mezi lety 1983 a 1993 trávil čínský umělec a disident Ai Weiwei v New Yorku. Toto období bylo zásadní pro formování jeho pozdější kariéry. Seznámení s Allenem Ginsbergem, pracemi Josepha Beuyse či vliv Andyho Warhola představují jen několik střípků z podnětné atmosféry, kterou Ai zprostředkovává na vybraných snímcích ze souboru 10 000 fotografií. V prostorách Martin-Gropius-Bau výstava trvá do 18. března. Novopečený vítěz prestižní Turnerovy ceny Martin Boyce s okruhem dalších 20 umělců definují v galerii Daimler Contemporary výstavu o konceptuálních tendencích od 60. let minulého století do současnosti. Pro milovníky pozlátka módní fotografie se nabízí polaroidové snímky opěvovaného Helmuta Newtona v berlínském Muzeu fotografie. Výseky z módních magazínů tam budou k vidění do 20. května.

Londýn

Lucian Freud, poustevník z Holland Parku – jak se přezdívalo vnukovi slavného psychoanalytika – do června loňského roku spočíval na výsluní žijících umělců. Nevybíravý naturalista fascinoval i šokoval, vymykal se klišovitým představám o portrétistovi, který se zručností plastického chirurga uhlazuje realitu. Malířský trůn postoupil Gerhardu Richterovi a jen shodou náhod Portréty Luciana Freuda v National Portrait Gallery přivítají první návštěvníky téměř ve stejný den jako zmíněná výstava Panorama. Více než 100 podobizen bude k divákům promlouvat do 27. května. 9. února otevře novou expozici také Tate Modern.

02551188.jpeg

Vedle tuzemskému publiku známého fotografa Nobuyoshi Arakiho platí Yayoi Kusama za další celosvětově uznávanou a oceňovanou japonskou umělkyni. Nezaměnitelná osmdesátnice je známá pro svou posedlost křiklavými puntíky a vzory, obřími objekty v krajině i lehce infantilními úpravami interiérů. Rozsáhlá retrospektiva výtvarnice pobývající od roku 1977 střídavě v psychiatrické léčebně se do Londýna stěhuje ze Centre Pompidou, v Londýně bude k vidění do 20. května. Ben Nicholson a Piet Mondrian se prvně setkali v Paříži, ve 30. letech se pak čelní představitel hnutí De Stijl na Nicholsonovo pozvání přestěhoval do Londýna. Paralely v dílech obou umělců sleduje výstava v Courtauld Gallery od 16. února do 20. května. Vedle angažmá v hudební branži se čtyřicátník David Shrigley věnuje především vizuální tvorbě, v níž zajímavě mísí humor s narážkami na nihilismus, jímž je společnost 21. století prorostlá. Londýnská Southbank Centre's Hayward Gallery vystavuje výtvarníkovy kruté šprýmy do 13. května.

Spustit audio