Extrawelt: Tak trochu jiné techno

18. listopad 2011

Ze všeho nejdřív je potřeba říct, že nová dlouhohrající deska dvojice Extrawelt není zdaleka tak přímočarou techno nahrávkou, jak by se vzhledem k faktu, že vyšla u techno labelu Cocoon Recordings, který vlastní DJská techno legenda Svan Väth, mohlo zdát.

Album In Aufruhr, které navazuje na tři roky starý debut Schöne Neue Extrawelt, je stylově pestrým počinem, na kterém lze nalézt inspiraci broken beatem, dubstepem, IDM, minimalem, glitchem, dubem, elektrem i experimentálnější elektronickou produkcí.

Prakticky více jak polovina desky rozhodně nezní jako release, který byste čekali, že se objeví v katalogu labelu Cocoon Recordings. Je pravda, že Extrawelt nikdy nebyli ryze techno projektem, nicméně na druhou stranu jejich jediný další letos vydaný sólový počin – EPčko Vorsprung Durch Hektik – je ve třech skladbách daleko více techno než celé 14položkové In Aufruhr. Arne Schaffhausen a Wayan Raabe na své druhé dlouhohrající řadovce (a ta opravdu dlouhohrající je – stopáž totiž dosahuje téměř 80 minut!) dali před klubovým útokem přednost mnohem sofistikovanější produkci, kterou si posluchač daleko více užije usazen do pohodlného sofa, při plném soustředění a samozřejmě na kvalitní zvukové aparatuře. No dobře, řeknete si, ale je to pak ještě vůbec techno? Je a není. A v tom je právě kouzlo nových Extrawelt.

02480618.jpeg

Už jsem zmiňoval všemožné styly a subžánry, kterými se Extrawelt nechali na nové nahrávce inspirovat. V praxi je poslech desky In Aufruhr výletem do světa zvolna gradujících minimalistických kompozic se silnou atmosférou, decentními, ale přesto chytlavými melodiemi a celkově chytře budovanou rytmickou strukturou, kde jsou beaty (ať už nenápadně pulsující v pozadí, nebo striktně udávající tempo skladby) organickou a samozřejmou součástí všech dalších sonických složek. A přestože výsledek může působit – a také působí – veskrze minimalisticky, tak z hudebního hlediska se jedná o bohatý a pestrý amalgám, zvukově propracovaný do posledního detailu, ze kterého je navíc cítit radost a pečlivost, se kterou tohle hamburské duo svou druhou řadovou desku připravovalo. A hlavně, In Aufruhr je album s duší, které si žije vlastním, originálním životem, což je v posledních měsících u dlouhohrajících releasů na klubové elektronické scéně čím dál vzácnější úkaz.

02480617.jpeg

Stručně a jasně řečeno, In Aufruhr je ideální vstupní nahrávka pro ty, kteří jsou technem nedotčení a rádi by to změnili, a na druhou stranu i deskou pro klasickým klubovým technem unavené posluchače, kteří hledají ve čtyřtaktovém rytmu něco víc než jen ideální soundtrack pro šlapání zelí. Nebo ještě stručněji: In Aufruhr je mimořádně vydařené album, které má všechny parametry pro to, aby se v budoucnu zařadilo mezi klasiky žánru.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.