Festival Alternativa otevírá po šestnácté dveře avantgardní hudbě

21. listopad 2008

Mezi jednadvacátým a devětadvacátým listopadem pořádá občanské sdružení Unijazz už 16. ročník festivalu neotřelé hudby Alternativa. Festival našel základnu v Divadle Archa a na scéně Unijazzu v břevnovském Kaštanu. Každý večer čeká návštěvníky vydatná porce kvalitní muziky.

V pátek jednadvacátého Alternativu v Kaštanu odstartuje mezinárodní uskupení Queen Mab Trio v sestavě klarinet/piano/viola, a podle všeho pěkně zostra. Následující dva večery v Kaštanu budou patřit soutěži českých kapel Malá Alternativa a vystoupení osobitého kytaristy Thomase Bonvaleta a v pondělí tam svůj nový projekt spojující poezii a hudební experiment představí klasici tuzemského undergroundu Pavel Fajt a Miroslav Wanek.

00818954.png

V úterý pětadvacátého obsadí pódium v Arše projekt The Media Operation polského dua Reportaž, které si k němu přizvalo výraznou postavu alternativní hudby - Brita Chrise Cutlera, známého z Henry Cow nebo Pere Ubu. A jak se chtějí tito umělci na komplexní téma role médií vyjadřovat hudebními prostředky?

Atrakcí, která asi přitáhne nejvíc fanoušků, jsou tentokrát Woven Hand, které posluchačům Radia Wave není třeba představovat. Řeknu jen tři věci: středa, Divadlo Archa, a předkapely Kill The Dandies! a neplánovaně i američtí Birch Book, které si Woven Hand na turné prosadili. POSLECHNĚTE SI: Profil skupiny Woven Hand

00778021.jpeg

Kdybyste přece jen měli náladu na něco, řekněme, pikantnějšího, o den později na vás čeká nepředvídatelná kombinace tří projektů, jejichž hybnou silou je (samozřejmě kromě kreativity a touhy po jedinečnosti) elektronika. Souvislost mezi zvukem a obrazem v Arše postupně prozkoumají duo Mateřídouška a dvě Japonky: nezúčastněná Akane Hosaka a divoká Doddodo. Tenhle poslech a rozhodně podívaná by měly stát za to.

Osmadvacátého, předposlední den festivalu Alternativa, bude patřit oslavě třicátin skupiny Jablkoň, která společně s Big Bandem Milana Svobody předvede hudbu povětšinou napsanou speciálně pro tento veleslavný večer.

00365249.jpeg

A v sobotu uzavře šestnáctý ročník Alternativy opět dovozová lahůdka. Poté, co jsme třeba na loňském Stimulu měli možnost ochutnat z plodné a oblíbené finské scény prostřednictvím labelu Fonal, nám své velmi různorodé chráněnce přiveze ukázat i helsinské vydavatelství Fiasko Records. Konkrétně to budou éteričtí Ahava, freerockové trio Gnomus a sólový projekt bubeníka Miky Kallia.

Pokud byste si z této pestré nabídky hudby, která z českých pódií nezní zrovna obden, přece jen nevybrali, možná vás osloví výstava v čítárně Unijazzu v Jindřišské ulici věnovaná památce Hectora Zazoua. Tento francouzský umělec, který se zúčastnil loňského ročníku Alternativy, letos v září bohužel ve svých šedesáti letech zemřel.

00630004.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio