Festivalový průvodce: Melt! 2010

10. červenec 2010

Melt!, Melt!, Melt!. Bájný poloostrov elektronickým mlékem a indie strdím oplývající. Železné město s pěti obrovskými těžebními stroji, které střeží celý festivalový areál během dne a stávají se ohromujícími přízraky v nočních hodinách. Jezero Gremminer See ponoukající ke svlažení těla, protože o svlažení ducha se každý rok o víkendu v polovině července postará nabitý třídenní program. Melt!, Melt!, Melt!.

I třináctý ročník festivalu Melt! se uskuteční o víkendu mezi 16. a 18. červencem poblíž vesnice Gräfenhainichen v areálu takzvaného Železného města, bývalého hnědouhelného lomu. Ještě před pěti lety patřil tenhle hudební festival mezi jedny z nejlepších, které kombinovaly elektroniku s aktuální kytarovou scénou a byly relativně blízko od českých hranic. V roce 2010 už patrně naleznete v dosahu dvou až tří hodin autem (především, ale nejen u polských sousedů) programově atraktivnější konkurenty. Nicméně Melt! si i nadále drží ve střední Evropě hodně slušnou pozici, a to i díky jisté míře exkluzivnosti, které výrazně napomáhá jak samotný areál a festivalová atmosféra, tak někteří ze zabookovaných účinkujících. Letos se například ve Ferropolis – na jednom z pouhých dvou letních evropských vystoupení – představí v kontinuálním DJském a VJském setu slavný režisér Chris Cunningham, který zvizualizoval skladby od Aphexe Twina, Björk nebo Portishead.

00936613.jpeg

Mezi největšími jmény letošního ročníku budiž vzpomenuti veteráni Massive Attack, DJ Shadow, Groove Armada nebo Goldfrapp. Novou vlnu už dnes uznávaných umělců pak zastoupí například Four Tet, Jamie Lidell, Kings Of Convenience nebo Foals. V posledních letech patřil každý pátek na stagei Big Wheel jednomu z elektronických labelů a výjimkou nebude ani letošní ročník. Ten představí hned tři producenty vydávající na berlínské značce OstGut Ton, konkrétně jimi budou Marcel Dettmann, Shed a Ben Klock. A zkrátka samozřejmě nepřijdou ani fanoušci indie rocku, kteří se letos mohou těšit mimo jiné na Friendly Fires, The Futureheads, Dirty Projectors, The xx nebo Broken Bells. A abych nezapomněl, na své si s interprety Kode9, Mala nebo Martyn přijdou i milovníci dubstepu.

00707567.jpeg

Melt! se letos dočkal i své oficiální hymny. Složili ji WhoMadeWho, kteří se letos na festivalu mimochodem také představí, a nazvali ji Gigantische Stahlgiganten. Jestli jste se letos rozhodli do Železného města vyrazit a nemůžete se víkendu mezi šestnáctým a osmnáctým červencem dočkat, stáhněte si ji zdarma legálně z webu festivalu. Třeba vám ten čas ukrátí.

Spustit audio