Festivalový průvodce: Melt

9. červenec 2008

Jedním ze stále známějších a programově nabitějších německých festivalů se pomalu stává ten s názvem Melt!. Stačí ujet dvě hodinky cesty autem od Drážďan a jste v Železném městě neboli Ferropolis, kde se tenhle festival koná letos již pojedenácté, tentokrát s headlinery Björk, Franz Ferdinand, Modeselektor nebo Kate Nash.

Železné město neexistuje pouze v jedné z knih Julese Verna, ale také nedaleko saského města Gräfenhainichen. Svou průmyslovou éru má už tahle oblast za sebou a teď slouží jako hodně nevšední prostor k pořádání koncertů a festivalů, z nichž nejvíce je poslední roky vidět ten indietronický s názvem Melt!. Letos načíná už druhou desítku své existence - jedenáctý ročník proběhne o víkendu 18-20. července a jeho hlavním headlinerem bude islandská královna Björk. Kromě ní se na Melt! představí i další ženštiny, jako třeba Kate Nash nebo Róisín Murphy. Kytarovou scénu pak zastoupí britští indie-rockeři Franz Ferdinand, Editors a Hot Chip, němečtí Notwist nebo třeba u Warpu vydávající Američani Battles. Mezi největší elektronická jména patří za minimalistickou elektro sekci Ellen Allien, Gui Boratto, Modeselektor, Mr. Oizo nebo Booka Shade, za dubstepovou především Skream a za drum'n'bassovou veterán Goldie nebo vloni dlouhohrajícím albem naopak teprve debutující dvojice Commix.

00746281.jpeg

Jedenáctý ročník tohoto avantgardního, stále známějšího a programově nabitějšího "indietronického" festivalu s multižánrovým rozpětím od jemných i nabroušenějších indie kytar přes silně zastoupenou minimal sekci až po elektroniku zlomenou i experimentální otevře své železné brány ve čtvrtek 17. července ve tři hodiny odpoledne, přičemž hlavní program se rozjede o den později. A až do nedělního večera si v prostoru bývalého lomu na hnědé uhlí budou moci jeho návštěvníci vychutnávat koncerty a sety pod širým nebem, navíc s kulisami obřích těžebních zdrojů nad hlavou, které mají i svá jména. A ve volných chvílích se třeba koupat v jezeře, které celý areál obklopuje. To dostalo název Gremminer Sea a vzniklo zatopením lomu, přičemž ve svém středu vytvořilo jakýsi poloostrov s postkatastrofickou scenérií, na kterém se právě v současnosti konají hudební akce s kapacitou až patnáct tisíc lidí.

00746270.jpeg

Ferropolis se nachází poblíž městečka Gräfenhainichen, to zase nedaleko většího města Dessau ve spolkové republice Sasko-Anhaltsko. Z Drážďan trvá cesta autem zhruba dvě hodiny, ale vede sem samozřejmě i železnice (konkrétně z Lipska právě do Dessau, odkud vás autobus číslo 331 doveze přímo až do Železného města). Veškeré další potřebné informace lze nalézt na webu festivalu www.meltfestival.de včetně instrukcí, kudy se tím kterým dopravním prostředkem do Ferropolis dostat. Samozřejmostí je kompletní časový harmonogram a další podrobnosti o podstatných věcech kolem festivalu, jako je mapa areálu, parkování, camping s auty, karavany i samotnými stany, případné ubytování v hotelech a tak dále. A protože se nacházíme v Německu, očekávejte precizní organizaci, spočívající například v pravidelně zdarma rotujícím shuttle busu od kempu do areálu, skutečném dodržování časového harmonogramu, v dostatku stánků s jídlem i pitím, sociálních zařízení včetně sprch, každý den uvedených do čistého stavu, a v dalších nezbytnostech, které činí festival příjemnějším a umožňují plně si vychutnat to nejdůležitější, tedy samotné koncerty. Neboli nezbytnostech, které by měly fungovat i déle než prvních pár hodin po začátku festivalu, jak se často neděje u většiny festivalů z českých luhů a hájů.

Velmi silným a nezapomenutelným zážitkem už je pouhá samotná návštěva tohoto postkatastroficky vyhlížejícího místa se scenérií beroucí dech. Nemluvě o možnosti vidět zde naživo interprety, kteří asi do České republiky ještě hodně dlouho nezavítají. Pokud vůbec někdy. Melt!, který v roce 2005 zvítězil coby "most outstanding venue" v cenách Live Entertainment Awards, navíc není pro české fanoušky indietroniky nijak nedostupný, co se týče vzdálenosti a ceny. A na rozdíl od všech letošních českých festivalů nabízí opravdu pestrý a především aktuální elektronicko-kytarový line-up. Jak říkají samotní organizátoři festivalu, see you in Ferropolis!

00746273.jpeg
Spustit audio