Festivalový průvodce: Sziget

17. červenec 2008

Monstrózní festivaly se nekonají pouze na severu a západě od našich hranic. Co se týče počtu vystupujících interpretů a množství návštěvníků, legendy typu Glastonbury nebo Roskilde strčí do kapsy třeba maďarský fenomén Sziget, který se již pravidelně koná na ostrově uprostřed Budapešti, letos v týdnu od 12. do 18. srpna.

Jsou vám tří- nebo čtyřdenní festivaly málo? Chtěli byste vyrazit za letními hudebními zážitky také někam jinam než na sever nebo západ od našich hranic? Zkuste maďarský festival Sziget konající se na ostrově v samém centru metropole Budapešť, který každý rok navštíví okolo tří set tisíc lidí. Letos se již šestnáctý ročník uskuteční v termínu od 12. do 18. srpna a vystoupí na něm mimo jiné R.E.M., Jamiroquai, Alanis Morissette, Die Ärzte, Serj Tankian, TGU s Natachou Atlas, Vitalic, Justice, Pendulum a stovky dalších interpretů, které kdybych měl vyjmenovat všechny, tak by pozvánka na tenhle maďarský fenomén mezi letními festivaly nebyla o ničem jiném.

00750535.jpeg

Na Szigetu totiž kromě pěti největších stageí, z nichž ta nejhlavnější pojme šedesát tisíc lidí, naleznete další desítky menších, nejen hudebních prostor, kde si to své vyžití musí najít i ten nejvybíravější jedinec. Večer můžete zhlédnout některý z filmů promítaných ve festivalové obdobě letních kin, v divadelních a tanečních stanech můžete zajít na balet, operu, maňáskové divadlo, kabaret a všemožné performance a exhibice nebo třeba dát svému tělu zabrat po fyzické stránce v areálech pro rekreační i extrémní sporty. Sziget zkrátka zdaleka není pouze hudebním festivalem, ale vpravdě multikulturní akcí, z jejíž velikosti vám patrně půjde hlava kolem.

Kromě žánrově nevyhraněné main stage jsou čtyři zbylá největší pódia zasvěcená jednotlivým stylům - world music, metalu, elektronice a alternativě. Každé z nich by přitom svým line-upem hravě strčilo do kapsy jakýkoliv český stylově specializovaný festival, což samo o sobě mluví za vše. Pro zjištění, kdo všechno letos na Szigetu vystoupí, tak rozhodně uděláte nejlíp, když se podíváte na web festivalu www.sziget.hu. Tam si vyberete jeden z jedenácti jazyků, kterým kromě češtiny komunikujete nejlépe, a můžete se pustit do pátrání, zdali na Szigetu vystoupí právě váš oblíbenec. Možností, jak tak učinit, máte hned několik. Podle vybraného pódia, hudebního stylu, času nebo prostě zadáním jména konkrétního interpreta.

00578604.jpeg

Festival Sziget se, jak již bylo řečeno, koná přímo uprostřed Budapešti na ostrově, který zároveň funguje i jako stanové městečko. I když v tomto případě se spíš jedná o pořádnou megalopoli, jejíž specifikum tkví mimo jiné v tom, že nejsou nijak přesně vymezeny její hranice. Stan si můžete postavit prakticky kdekoliv. Když na to máte odvahu, tak třeba rovnou za main stageí, na níž každý den vystupují pouze čtyři interpreti a jejíž program tak končí vždy už v jedenáct hodin večer. Když nechcete, tak z ostrova prakticky za celý festival nemusíte vystrčit paty. Najdete tu všechno potřebné od bankomatů přes samoobsluhy, obchody až třeba po tetovací salóny a dětské koutky, kde bude profesionálně postaráno o vaše děti, když zrovna nebudete ve stavu postarat se o ně dostatečně dobře sami. Zůstat po celou dobu festivalu na ostrově by ale byla škoda. Budapešť je krásné město s lázněmi v centru a se vstupenkou na Sziget navíc máte k dispozici týdenní slevu na MHD, takže by byla škoda této možnosti nevyužít.

Tak si to zrekapitulujme. Festival Sziget, Budapešť, 12. až 18. srpen. Desítky pódií, stovky účinkujících, statisíce návštěvníků. Jestli si libujete v masových akcích a prošvihli jste Glastonbury, Roskilde nebo třeba polský Heineken open air festival v Gdaňsku, Sziget by pro vás mohl být tou správnou volbou. V Maďarsku navíc není na české poměry nijak draho, takže se nemusíte obávat, že by vám týdenní pobyt na ostrově v Budapešti provětral peněženku víc než tři čtyři dny strávené v Dánsku nebo Velké Británii.

00750533.png
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.