Finalisté Chalupeckého vyrazí do terénu

28. květen 2013

„Cena Jindřicha Chalupeckého by neměla být spojována jen s Brnem nebo s Prahou. Proto jsme se rozhodli prezentovat finalisty i v dalších českých městech,“ vysvětluje koncept doprovodného programu Ceny Jindřicha Chalupeckého kurátor Ondřej Horák.

Spolu s ním přišel do studia Radia Wave taky jeden z finalistů – Richard Nikl, který se veřejnosti představí už tento čtvrtek v Praze před Rudolfinem: „Sami jsme si mohli vybrat, v jakém městě budeme během jednoho dne svou tvorbu veřejně představovat. Já jsem si vybral Prahu. Pocházím odtud, ale momentálně tady nebydlím, tak jsem rád, že se sem tímto způsobem můžu na chvíli vrátit.“

Finalistka Daniela Baráčková se 20.června představí v Brně, Aleš Čermák 19.července v Ostravě, Dominik Lang v září v Českých Budějovicích a poslední z finalistů Václav Magid bude v říjnu okupovat Plzeň.

Doprovodný program Ceny Jindřicha Chalupeckého by v ideálním případě měl oslovit i lidi mimo uměleckou komunitu, pro které je někdy tvorba současných českých umělců málo srozumitelná. Právě na setkání s jednotlivými finalisty totiž skýtá jedinečnou příležitost, jak se zeptat přímo samotných umělců na to, co je podstatou jejich tvorby a co chtějí divákům sdělit. „Myslím, že i když se nám třeba práce daného finalisty nelíbí, tak pro nás je duševně obohacující, když se aspoň pokusíme pochopit, co tím dílem autor chtěl říct,“ dodává Ondřej Horák.

Spustit audio