Foodbloger Lukáš Hejlík: Kuchaři a taxikáři byli v sektoru odpad. MasterChef udělal pro gastro hodně

29. listopad 2023

Lukáš Hejlík je autor tří gastronomických průvodců, podcastů, divadelních představení a v neposlední řadě je také herec. Proč je podle něj dnes už kultovní telenovela Ošklivka Katka vlastně Eliškou a Damiánem své doby? Jakou televizní talkshow vymyslel? Co pro české gastro udělal MasterChef nebo Jiří Babica? Jak to má s bulvárem? Pusťte si nový Kompot.

Lukáš Hejlík se svými průvodci snaží kultivovat českou gastroscénu. Má ale pocit, že i Prostřeno nějak pozitivně ovlivnilo úroveň vaření v Česku? „Je to vážně míněná otázka?“ Odpovídá Hejlík. „Nepodceňujme to, dívá se na to masa lidí, kterou to má šanci ovlivnit. A mase to vaří masa. Občas tam něco zazáří, ale spíš ty bizáry. Spíš třeba Ano, šéfe.“ Sám se VIP Prostřeno účastnil, a dokonce porazil například Lenku Kořínkovou nebo Heidi Janků. Jak na soutěž vzpomíná? A jak ovlivnil Jiří Babica českou gastroscénu?

Hana Trojánková Biriczová, Lukáš Hejlík a Šimon Holý

Lukáš Hejlík také hraje – na rozhovor přišel z kamerových zkoušek. Vedle seriálů Terapie nebo Základka v roce 2008 ztvárnil také prezidenta módní firmy v remaku telenovely Ošklivka Betty, který se u nás jmenoval Ošklivka Katka. „Natáčeli jsem osmnáct obrazů denně, což byl výrobní rekord. Ošklivka Katka je Eliška a Damián své doby,“ naráží na náročné natáčecí podmínky současného seriálu televize Prima s Emmou Smetanou v hlavní roli. „Byly dvanáctihodinové, možná i čtrnáctihodinové směny,“ říká Hejlík. Poslechněte si, jak se natáčí telenovela v podcastu Kompot.

Jakou talkshow Lukáš Hejlík vymyslel a nabídl jedné soukromé televizi? Jak se natáčel seriál Terapie a v čem mu pomohla role prezidenta módní firmy v Ošklivce Katce? Napíše si Lukáš Hejlík někdy film nebo divadelní hru? Pusťte si Kompot a dejte nám vědět, jak se vám rozhovor líbil na Instagramu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.