FRAME008

22. prosinec 2008

V pražské Leica Gallery právě probíhá výstava vítězných prací fotografické soutěže FRAME008. Na zahájení výstavy, která potrvá do 10. ledna, nechyběl Robert Candra. Na letošní, čtvrtý ročník soutěže FRAME své práce přihlásilo 78 profesionálních fotografů nebo studentů fotografických oborů, zejména z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU POZVÁNKU!

V Leica Gallery Prague právě odstartovala přehlídka vítězů - do 10. ledna můžete vidět práce mladých fotografů oceněných v kategoriích Identita, Láska a Síla. Pětičlenná porota, v níž letos zasedli například Jindřich Štreit, Eva Heyd nebo Jana Bömerová, tentokrát neudělila dvě třetí ceny. Ve dvou kategoriích porotci shledali příliš velký kvalitativní odstup od prvních dvou oceněných a zároveň nechtěli znovu vyzvednout autory úspěšné v minulých ročnících, kteří se ale nijak výrazně neposunuli. Zato kvitovali celkově dobrou úroveň technického zpracování soutěžních děl.

00836904.png

Většinu přihlášených prací je podle poroty možné rozdělit do dvou hlavních okruhů. V prvním najdeme dokumentárně laděné útržky reálných nebo stylizovaných událostí. Sem patří třeba jednoznačný vítěz kategorie Síla, Jakub Skokan a jeho soubor Lukáš o všedním životě nevidomého chlapce. Druhý okruh tvoří fotografické soubory, které realitu narušují imaginárními, často snovými prvky. Takový je třeba vítězný soubor bez názvu v kategorii Láska Terezy Vlčkové nebo Opustit Bystroušku Barbory Krejčové, která vytvořila fotografickou ilustraci stejnojmenné skladby kapely Květy. I kategorie Identita má svou jednoznačnou vítězku. Je jí Petra Malá se souborem A ona řekla dyt se divá. V něm ohledává vlastní rodinnou paměť soustředěnou v konkrétním místě, na statku jejích prarodičů. Porotci ocenili mimo jiné to, že Petra Malá využila barevného i černobílého rejstříku a pracovala s různými, hlavně menšími formáty.

Se sedmi nadějnými jmény mladé fotografie se můžete seznámit v Leica Gallery Prague do 10. ledna 2009. Pak se výstava přesune do Brna, Českých Budějovic, Bratislavy a maďarského Rábu.

autor: Robert Candra
Spustit audio