Francie, to není jen země stávek, rozteklého sýra a baget v podpaží

27. leden 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly pracovníka v neziskovce a frankofila Jindřicha, který ve své vysněné Paříži strávil přes tři roky. Moderátorky, které mají znalosti Francie nakoukané hlavně ze seriálu Emily v Paříži, se ho vyptávaly zejména na to, zda všichni Francouzi jí neustále bagety, jsou promiskuitní a nechce se jim pracovat.

Jindřich, který během pobytu ve Francii poznal tamní pracovní, studijní i volnočasové návyky, některé stereotypy o lidech s pruhovaným trikem vyvrátil, jiné naopak potvrdil – a tak je to vždycky. 

Zuzanu zajímal hlavně francouzský styl oblékání, protože by ráda byla druhou Coco Chanel, a Ivanu zase, proč se Jindřich z této země zaslíbené dlouhým obědům vůbec vracel zpět do šedivé Prahy s půlhodinovou pauzou na snědení guláše.

Ivana si pak uvědomila, že by jí jako workoholičce, která si ani na ten obídek nezajde, prospěla lekce Francií – jedla by croissant, spala do růžova a nesnažila se o zvýšení HDP. Obě moderátorky také potěšilo, že Francouzi moc neumí anglicky – Češi tedy nejsou jediní. 

Jindřich se nakonec ještě svěřil, že ho v zemi bordeaux stresovala přemíra lenošení a hédonismu, a tak se raději odebral stresovat zpět do pražských Vinohrad. 

Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že nejste sami, kdo si Francouze představuje jako bytost s plnou pusou žabích stehýnek a výtiskem Sartra v ruce.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.